пʼятниця, 20 травня 2011 08:30

Квіти із глини сохнуть 20 хвилин

Автор: фото: Тарас Подолян
  Товщина пелюсток у квітів із глини має бути не більше як два міліметраи. Що тонше, то реалістичніше виглядатиме квітка
Товщина пелюсток у квітів із глини має бути не більше як два міліметраи. Що тонше, то реалістичніше виглядатиме квітка

"Коли робите реалістичні квіти з глини, головне — не поспішати, — каже дизайнер Марина Бєлова у столичній художній майстерні "Де Стиль". Минулого тижня вона провела там безкоштовний майстер-клас з виготовленню квітів із глини.

Вона бере із сумки манікюрні ножиці, пінцет, липку стрічку зеленого кольору, товсту спицю та металевий дріт. На стіл кладе два пакети глини — лимонного і зеленого кольорів.

— Цю глину почали виготовляти у Києві зовсім недавно, —  розповідає. — Від полімерної відрізняється тим, що її не треба запікати. За кілька хвилин вона повністю висихає. Готовий виріб не боїться сонця, 20 хвилин витримує у воді. Якщо намокне, краще не торкатися його руками, покласти на рівне місце і дати висохнути.

Дизайнер видавлює з пакета трохи глини лимонного кольору. Намазує її на петлю на кінчику металевого дроту.

— Це буде середина духмяного горошку. Її треба одягати на дріт сирою. Так вона встигне добре затвердіти, а це буде гарантією того, що квітка не обірветься.

Марина піпеткою крапає на пальці соняшникову олію. Змащує руки.

— Особливо часто це треба робити дівчатам з гарячими руками. Від тепла глина стає занадто еластичною. І тонкі деталі можуть порватися.

Ще трохи глини кладе на долоню, розкочує спицею. Це буде пелюстка.

— Товщина пелюстки має бути не більше як 2 міліметри. Чим тонша вона вийде, тим реалістичніше виглядатиме квітка. Добре, коли пелюстка має рвані кінчики. Коли квітка готова, її можна тонувати. Для цього підійдуть акварельні, гуашеві фарби або лак для нігтів.

Чашолистик робить із глини зеленого кольору. Шматок у формі краплини скальпелем до середини розрізає на чотири частини. Чашолистик одягає знизу на квітку.

— Сира глина добре закріпиться. Але для страховки можна змастити клеєм ПВА. Такі квіти застосовують для оформлення інтер'єру, з них роблять весільні букети, вінки, діадеми, сережки, прикрашають обручі, заколки. Одна квітка важить не більше як 5 грамів, тому собівартість товару — копійчана.

Пакет на 125 г коштує 35 грн. Марина Бєлова радить початківцям купувати глину білого та зеленого кольорів.

— Білу можна пофарбувати у різні кольори масляними фарбами. Достатньо 1–2 крапель. Якщо додасте більше, глина не триматиметься.

Зараз ви читаєте новину «Квіти із глини сохнуть 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути