

— Молоко моїх корів має жирність 4,4 відсотка. До мене шість разів приїжджали з молокозавода, не вірили, казали, що підливаю козяче. Експертиза показала, що домішок нема. Все діло в кормах і їхній правильній заготовці на зиму, — говорить фермер 63-річний Микола Боднюк із райцентру Іллінці на Вінниччині. Радить, як заготовляти худобі корми:
— Головне — правильно зберігати сіно. В тюках — не годиться. Вони постійно цвітуть, бо всередину попадає щось недосушене. Найкраще зберігати в копицях із вентиляцією. Спочатку я роблю каркас-основу з балок. Ставлю на землю так, щоб під каркасом було 30–40 сантиметрів повітря. Зверху закладаю рейками, гілляками. Потім укладаю сіно. Кожен укіс в окрему копицю, в одну не більше 10 машин. Зверху роблю звуження і шапку зі свіжої осоки. Вона дихає, а воду не пропускає. Сіно не пріє, не цвіте. Пахне краще, ніж із сінника чи тюка.
Окрім сіна, господар заготовляє ячмінку, сінаж, кукурудзяний силос і буряковий жом. Останні зберігає у вимурованих у землі ямах.
— На три машини жому додаю машину силосу, — розповідає Микола Миколайович. — Дно ями вистилаю соломою, по черзі всипаю силос і жом. Усе це перекисає. Утворюється маса, що ідеально зберігається і яку дуже люблять корови. Коли зберігав силос окремо, 70 відсотків доводилося викидати. Корми треба правильно готувати. Я запарюю мелену кукурудзу, пшеницю, макуху, додаю трохи сої. Все це перемішую із силосом і жомом. На одну корову йде по вісім відер на день. Погратися треба, але подивіться на моїх корів. У них — найвищі надої в районі, шерсть аж блищить на сонці.
500 кілограмів важить тюк соломи, який виготовляє найбільша тюкувальна машина світу BiG Pack 1290.
4,3 кілограма чистого жиру містить 1 ц бобового сіна, скошеного в час плодоносіння рослини. У соломі злакових культур — від 2,8 до 3,3% жиру.
Силосну яму закутують плівкою
Валентин Мазур із села Радянське Переяслав-Хмельницького району на Київщині зберігає силос у діжці з нержавіючої сталі заввишки 1,6 м.
— Влазить десь 1,2 тонни силосу. Ріжу його електросічкарнею, пересипаю сіллю. На все йде приблизно 5 кілограмів, — розповідає. — Добре трамбую і закутую клейонкою. Зверху ще землею придавлюю. Зберігається ідеально, вистачає до весни.
Коментарі