четвер, 02 лютого 2012 00:15

Картини "під мармур" посипають сіллю

— Подруга малює картини батік. Попросила в неї на подарунок мамі. А вона: "Сідай і сама малюй. Я допоможу", — розповідає киянка 20-річна Оксана Патась. — Спочатку порвали біле бязеве простирадло, кнопками прикріпили до дерев'яної рами. Простим олівцем зобразила на тканині рибу — мамин знак гороскопу.

Бязь використовують для пробних робіт, бо на простій тканині фарби краще розтікаються. На виставку або продаж обирають атлас, шифон, рідше — дорогий шовк.

— Майстри зазвичай не малюють олівцем на тканині. Здебільшого — резервом. Це рідина, яка не дає фарбі розтікатися поза малюнком, — говорить столична художниця Олена Макусь, 29 років.

Резерви бувають акрилові й на бензиновій основі, прозорі та кольорові. Від акрилового смужка виходить товста, часто пропускає фарбу. Від бензинового — тонка, але такий  токсичний, має їдкий запах.

— Набирала резерв у спеціальну скляну трубку, водила нею по контуру ескізу, — продовжує Оксана. — Ніч полотно сохло. Розмальовували пензлем так, щоб різні кольори змішувалися і розтікалися. Темні, яскраві — розводили водою, щоб стали тускнішими.

Така техніка називається холодний батік. Зображення на тканині створюють ще гарячим воском.

— Після того як розмалюю, на всю картину кладу великі шматки солі на декілька годин. Потім струшую. Виходить мармуровий ефект. Сохне 4 години. Прасую, щоб фарба не вицвітала. Потім полотно можна навіть прати. Готову картину прикріпляю до рамки. Так можна розписувати одяг, сумки, що завгодно, — каже художниця.

Зараз ви читаєте новину «Картини "під мармур" посипають сіллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути