середа, 03 березня 2010 16:59

Із поламаних лиж роблять ручки для возиків

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Верислав Богартичук з Умані Черкаської області показує саморобні візки. Вони важать 13–15 кілограмів, а витримують вагу майже 150 кіло. Ручки зроблені з поламаних лиж
Верислав Богартичук з Умані Черкаської області показує саморобні візки. Вони важать 13–15 кілограмів, а витримують вагу майже 150 кіло. Ручки зроблені з поламаних лиж

Уманчанин Верислав Богартичук, 57 років, купує поламані лижі по 150 гривень за пару. Використовує їх у господарстві.

— Першого возика з ручками-лижами зробив років 20 тому. Ідею кум підказав. Возик чіпляв до велосипеда та звозив із дачі урожай. Конструкція проста. Корпус складається із фанери, заліза чи дюралю шириною 40 сантиметрів і довжиною 1,5 метра. Якщо шмат металу довший, то при його згині візок буде глибший. Від короткого — мілкий.

До зігнутого металу по обидва боки Верислав кріпить болтами фанеру. Аби вона не намокала й швидко не псувалася, обробляє її оліфою. Кріплення для коліс робить під дном.

— Вибираємо залізну вісь довжиною трохи більше, ніж ширина листка заліза. Кріпимо її до дна будь-яким зручним способом. Потім до вісі приєднуємо колеса. Беремо задні від малого велосипеда — "аїста" чи іншого. Бо при боковому навантаженні вони витримують більшу вагу, ніж великі велосипедні колеса. Шпиці мають бути товсті, інакше поламаються. Колеса кращі задні.

Із поламаних лиж Верислав Богартичук робить ручки для возиків.

— Такі ручки міцніші, ніж зі звичайного дерева, і масу більшу витримують. Їх прикріплюю десь посередині фанери і висотою до пояса дорослої людини, щоб зручно було возити. Лижини прикручую болтами до невеликого дерев"яного бруска. Візок важить усього 13–15 кілограмів, а витримує вагу до 150. Ним можна перевозити не лише городину, а й будівельні матеріали.

Із лижі можна також змайструвати ручку для лопати.

— Цієї зими випало багато снігу. Двір у нас великий, прибирання стало проблемою. Звичайні лопати малі, ними довго і важко відкидати сніг. Вирішив зекономити час і сили лопатою. Ми огорожу робили з профнастилу, шматки позалишалися. Із нього зробив основу, до якої прикріпив із двох боків шурупами фанеру. Ручки-лижі вчепив, як і у возика, до фанери посередині листка. Прикріпив їх болтами до дерев"яного бруска. Його по обидва боки скріпив залізними пластинами, щоб не зламалася. Лопата важить до 4 кілограм. Нею прибираю сніг із двору за годину. Раніше до півдня витрачав. Тепер сусіди приходять і питають, де взяв таку.

Зараз ви читаєте новину «Із поламаних лиж роблять ручки для возиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути