Ексклюзиви
понеділок, 24 грудня 2012 00:15

Гараж із бетонних блоків зводять за два дні

39-річний Віталій Костюк сам звів гараж біля своєї хати в Черкасах. За фахом він учитель математики.

— Хотів брати червону цеглу. Підрахував, що на коробку чотири на шість метрів піде 3,5 тисячі цеглин. По грошах це 4200 гривень. Ще треба 3 тонни піску для розчину, півтонни цементу, — розповідає Віталій Костюк. — То я взяв 450 великих бетонних блоків за 2700 гривень. Цементу і піску для кладки пішло вдвічі менше, ніж для цегли.

Блоки пустотілі, з двома повітряними камерами. Один важить 18 кг. Стіни виходять на третину легшими за цегляні. Віталій цікавився також піноблоками. Вони ще легші за бетонні. Але крихкіші й удвічі дорожчі, по 12 грн за один. Їх треба штукатурити.

— Я бетонні блоки зробив під розшивку, не буду навіть фарбувати. Самоучці з них набагато легше класти стіни. Чотири роки тому я ставив сарай із цегли. Морочився довго.

Із фундаментом, воротами та шиферним дахом гараж обійшовся у 9600 грн. Такий же цегляний коштував би на 1,5 тис. грн. дорожче.

На зведення стін гаража із бетонних блоків вистачить двох днів, каже столичний інженер-будівельник Микола Білик, 42 роки.

— Вони великі. Їх виготовляють у формах, тому розміри точно витримують, на відміну від цегли. Гаражі не опалюють, тому теплоізоляційні властивості стін не мають значення. Не варто витрачатися на дорожчі матеріали. Але для житла бетонні блоки не підходять. Вони інтенсивно вбирають вологу з опадів. Щоб захистити стіни від сирості, треба вкривати фарбами, що відштовхують вологу. Або оббивати стіни сайдингом, утеплювати пінопластом, екструдованим полістиролом, і штукатурити.

Зараз ви читаєте новину «Гараж із бетонних блоків зводять за два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути