понеділок, 22 жовтня 2018 00:31

Фінський будинок зводять за літо

— Будинки за фінською технологією роблять із дерева, — розповідає 59-річний Микола Матвійчук, інженер-будівельник з Мукачевого на Закарпатті. — Їх вважають екологічними й енергоефективними. Якщо поставити на добротному фундаменті, продумати дах і водовідведення, щоб каркас залишався сухим — то простоїть довго. До того ж легкі конструкції просто зводити. Побудувати можна протягом літнього сезону.

Фундамент під одноповерховий будинок — порівняно легка конструкція. Будинок із двох і більше поверхів потребує міцнішої основи. На готовий фундамент обов'язково укладають гідроізоляційний шар. А зверху нього — стіни з бруса. Попередньо брус обробляють антисептиком.

— Підлогу роблять із листів ОСБ або фанери. Під час її монтажу на нижню обв'язку укладають лаги. Відстань між лагами має відповідати ширині утеплювача. У місцях розташування каміна чи печі лаги стикуються щільніше. Чорнова підлога потребує утеплення — такого ж, як і стіни будинку. Тому на листи ОСБ укладають мінвату. Утеплювач і лаги покривають шаром пароізоляції. Далі влаштовують вентиляційний зазор. Він запобігає гниттю підлоги. Для цього на всю довжину лаг укладають дошку. Її покривають листами товстої фанери.

Каркас будинку зводять із товстих дощок або бруса — він довговічніший. Кріплення стійок здійснюють по системі пазів. Вона надійніша. Додатково скріплюють за допомогою цвяхів або саморізів. Готову стіну піднімають і встановлюють у паз основи. Фіксують за допомогою підпор.

— Для підняття такої стіни можна виготовити напрямні, використати лебідку або автотрос. Подібним чином збирають і встановлюють усі стіни дому.

Опісля будівництва першого поверху облаштовують стельові перекриття. Для цього використовують балки перетином 245 на 50 мілімет­рів. Для надійності крок між балками роблять не більш як 35 сантиметрів. Поверх балок укладають товсту фанеру. Другий поверх будують аналогічно.

Крокви даху роблять із бруса. Після зведення стін і даху виходить каркас будинку.

— Для утеплення обшивають вітрозахистом. Використовують плівку. Але краще підійдуть вітрозахисні плити. Вони гнучкі. Досить щільно прилягають до стійок стін. Не залишають щілин і зазорів.

Поверх плит також кріп­лять плівку. А вже на неї — каркасні стійки обрешітки. Згодом вони стануть основою для обшивки будинку зовні. Це можуть бути сайдингові панелі. Або дерев'яна вагонка.

— Зсередини стіни будинку за фінською технологією також потребують утеплення. Мінеральною ватою, ековатою чи целюлозою. Потім їх обшивають фанерою або ­гіпсокартоном. Стелю — стельовими панелями. А декоративне оформлення стін обирають самі мешканці.

Зараз ви читаєте новину «Фінський будинок зводять за літо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути