понеділок, 09 грудня 2019 07:55

Європейські будинки опалюють дешевим екопаливом

Автор: ФОТО З САЙТА VIKNA.IF.UA
   Пелети виготовляють із тирси хвої та бука. Вони екологічно чисті й не містять шкідливих домішок
Пелети виготовляють із тирси хвої та бука. Вони екологічно чисті й не містять шкідливих домішок

— Кілька років тому почали опалювати будинок пелетами, — розповідає 50-річна Ірина Альбоща з міста Сміла Черкаської області. — Колега чоловіка порадив і дав кілька мішків спробувати. Давно ними опалює. Бо дім великий, а газом чи дровами — дуже дорого. Тепер користуємося постійно, замовляємо відразу 4 тонни. Виходить значно дешевше, ніж купувати дрова чи вугілля.

На пелетах будинок нагрівається швидше, тепло тримається довше. Якщо звечора натопити, температура +19–20°C тримається до обіду наступного дня. Для опалення будинку площею 100 кв. м потрібно 5 т пелет на сезон. Одна тонна коштує майже 3,4 тис. грн. Така ж маса вугілля обійдеться у понад 4 тис. грн.

— Наші пелети екологічно чисті, — говорить Мирослав Рішко, фахівець деревообробного підприємства. — Виготовляємо із тирси хвої та бука, без шкідливих хімічних компонентів. Мають хороші характеристики й відповідають європейським стандартам. У деяких країнах Європи, де ринок альтернативних джерел енергії розвиненіший, пелетами опалюють до двох третин житлових приміщень. Бо пелети — це компактний та екологічно нешкідливий вид палива. При згорянні виділяють стільки ж чадного газу, скільки деревина при природному гнитті.

Такі пелети можна використовувати як підстилку для тварин і гігієнічний ­наповнювач для домашніх улюбленців. Вони безпечні для здоров'я, не містять цвілі, не спричиняють алергії. Вбирають у три-п'ять разів більше вологи, ніж інші наповнювачі. Добре поглинають запахи.

Альтернативним видом палива можуть бути і брикети. Виготовлені з відходів деревообробної й харчової промисловості, тому не шкодять довкіллю. Ціна за тонну брикетів становить майже 2,8 тис. грн.

— Тепла в результаті спалювання кілограма брикетів виділяється майже вдвічі більше, ніж при згоранні тієї ж кількості дров. Ті мають високу щільність і горять значно довше, — додає Рішко. — Брикети підходять для всіх видів топок і твердопаливних котлів. Згодяться і для печі чи каміна. Після згоряння перетворюються на попіл. Його кількість мінімальна — всього 1–2 відсотки загального обсягу спаленого. Попіл можна використовувати як хороше добриво для рослин.

Деталі за тел.: 0(96) 84 30 267, с. Бедевля Тячівського району Закарпатської обл. чи на сайті www.pilet-briket.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Європейські будинки опалюють дешевим екопаливом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути