Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2013 05:15

"Єдиний мінус — у квартирі темно" - помешкання охолоджують харчовою фольгою

 

— Навіть у 30-градусну спеку в моїй квартирі прохолодно й комфортно, — каже 37-річний киянин Валерій Пушкарук. — Уся система охолодження обійшлась мені у 880 гривень.

Пушкаруки живуть у двокімнатці на Харківському масиві. Помешкання на другому поверсі придбали торік. Вікна виходять на південь.

— Могли купити і з північного боку, але дружина сказала, що в кімнатах буде темно, — каже Валерій. — Наша квартира світліша, та влітку через спеку тут неможливо жити. Коли на вулиці плюс 30, у нас — під 40 градусів.

Думали, як охолодити. Спочатку купив вентилятора. З нього толку мало. Тільки гаряче повітря ганяє й постійно гуде, дружина не може на роботі зосередитись. Вона — вчителька, вдома перевіряє контрольні, заповнює журнали. Кондиціонер з установкою обійшовся б нам під 4 тисячі гривень. Таких грошей не мали, бо все витратили на ремонт.

Відчиняли вікна і двері, на день вікна завішували шторами. То не особливо рятувало. До того ж, постійні протяги, цигарковий дим із під'їзду затягувало. Вирішили обклеїти шибки плівкою.

За 9 "квадратів" дзеркальної тонованої плівки Пушкарук заплатив 880 грн. У магазинах по 90 грн продають набір інструментів для встановлення: мильна рідина, пластиковий шпатель і лезо. Замість них Валерій використовував розведений шампунь, банківську картку й канцелярського ножа. Із сином обклеїли шибки за 3 год.

— Це просто, — згадує господар. — Виміряв розмір скла, вирізав трохи більший шматок плівки. На скло розпилив мильну воду, наклеїв плівку. Карткою витиснув повітряні бульбашки й усе вирівняв. Рештки плівки акуратно відрізав ножем. Головне ретельно очистити скло, щоб на ньому не було піщинок, бруду. Температура у квартирі стала нижчою на 9 градусів, ніж на вулиці. І головне — зовні виглядає стильно й не видно, що робиться всередині. Раніше дружина соромилася перед вікном у бігудях ходити, бо у дворі половина учнів її класу живуть. Зараз — без проблем. Люди з вулиці не бачать гармидер на балконі. Там складені старі синові санчата, велосипед, старі двері. Правда, є недолік — узимку в квартирі темніше.

27-річний киянин Юрій Горб житло винаймає. Щоліта також потерпав від спеки, однак облаштовувати чуже помешкання не хотів. "Охолодив" його підручними засобами.

— На ринку за 35 гривень купив 6 "квадратів" харчової фольги, двосторонній скотч і картон, — розповідає чоловік. — Фольгу наклеїв на картонну основу. Ці "щитки" прикріпив на вікна фольгою назовні. Яка б не була температура на вулиці, у квартирі не піднімається вище 24 градусів. Єдиний мінус: у помешканні темно. Прокидаєшся і не знаєш, який час доби.

Як охолодити житло підручними засобами

— завішайте вікно мокрим простирадлом

— поставте посеред кімнати широкий тазик із водою

— приберіть із підлоги та стін килими

— прочиніть двері й вікна, створіть протяг

— установіть зволожувач повітря

(найдешевший коштує 250 грн)

— вимкніть електроприлади з блоками живлення

— замініть лампочки розжарення на економні денного освітлення

— наберіть у ванну холодної води,

не закривайте туалет

— увімкніть вентилятор, перед яким установіть ПЕТ-пляшки з льодом

Зараз ви читаєте новину «"Єдиний мінус — у квартирі темно" - помешкання охолоджують харчовою фольгою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути