Ексклюзиви
вівторок, 27 листопада 2018 05:36

Для спальні обирають телевізори із 32-дюймовим екраном

— Кілька місяців тому купив телевізор "Філіпс" за 17 тисяч гривень. Підключив до інтернету й тепер заходжу через нього в соцмережі, переглядаю безкоштовно фільми он-лайн, — розповідає киянин Віталій Гулінок, 40 років. Придбав телевізор із діагоналлю 43 дюйми. Повісив його на стіну в спальні.

Вартість телевізора залежить від його діагоналі, типу екрана й технічних характеристик. Найдешевша техніка китайських марок "Ромсат", "Ерго", "Ківі". Пристрій із діагоналлю 39–45 дюймів коштує майже 5 тис. грн. Дорожчі будуть корейські та японські бренди — "Самсунг", "Соні", "Елджі" — від 12 тис. грн.

— Телевізор обирають залежно від приміщення, де його розміщуватимуть. Відстань від очей до екрана має бути вчетверо більша за його діагональ. Тоді картинка буде якісна й не втомлюватиме очей, — говорить 27-річний Денис Захарченко, продавець-консультант столичного магазину побутової техніки. — Оскільки на кухні відстань до телевізора невелика, краще обрати діагональ 15–28 дюймів. Для спальні підійде модель із діагоналлю 32–40 дюймів. У вітальні встановлюють пристрої з найбільшими екранами. Для звичайного перегляду фільмів достатньо 46–65 дюймів. Щоб облаштувати домашній кінотеатр, слід обрати телевізор із діагоналлю понад 75 дюймів.

При виборі телевізорів звертають увагу на типи екранів. Є плазмові та рідкокристалічні.

— "Плазма" вже застаріла. Споживає чимало енергії. Найпопулярніші — рідкокристалічні екрани. Дисплей у них спроектований на рідких кристалах. Кольори виходять чіткі та яскраві, але глибина чорного кольору низька, — додає Денис Захарченко. — ЛЕД-телевізори — вдосконалені рідкокристалічні. У них лампи підсвічування замінені на світлодіодні лампочки. Це поліпшило передачу кольорів. Мінус таких пристроїв — велике динамічне розширення екрана. Під час перегляду фільмів зі швидкими сценами може підгальмовувати. ОЛЕД-телевізори — це зовсім нова технологія, побудована на органічних світлодіодах. Зображення формується лише під впливом електричної напруги. Такі екрани мають ультратонкий корпус, широкий кут огляду й високу контрастність.

Окрім технології телевізора, енергоспоживання залежить від його діагоналі. Що вона більша, то вище. Сучасний ЛЕД-теле­візор споживає 40–300 Вт/год. ОЛЕД-екрани менше.

Пристрої також відрізняються розширенням екрана — кількістю пікселів на одиницю площі. Що більше розширення, то деталізованіша буде картинка на екрані.

— Сучасні телевізори підтримують стандарт HD і Full HD. Перший має роздільну здатність 1280 на 720 точок. Другий — 1920 на 1080 пікселів, отже ж — кращий. Але це помітно лише тоді, якщо екран телевізора понад 32 дюйми. За меншої діагоналі обидва формати виглядатимуть приблизно однаково.

Звертають увагу й на частоту оновлення. Вона визначає, скільки разів у секунду змінюється зображення на екрані. Її вимірюють у герцах. Прийнятий стандарт для телевізорів і моніторів — частота 60 Гц. Деякі виробники підняли частоту вдвічі для перегляду тривимірних фільмів.

— Із появою цифрових телевізорів важливим став кут огляду. Це кут до площини екрана, при перегляді з якого зображення видно без спотворень. Дорогі телевізори мають кут огляду 170–175 градусів. Дешевші — 160–170. Вигнутий екран — непрактичний. Не має технічних переваг перед пласкими панелями. Через "зігнутість" знижується кут огляду телевізора. Глядачі, які сидять збоку чи позаду інших, бачитимуть спотворене зображення на екрані.

— Пристрої з функцією "Смарт-ТВ" мають можливість підключення до інтернету, — говорить Денис Захарченко. — Дорогі телевізори оснащують системою 3D. Ця технологія може бути активною чи пасивною. У першому випадку потрібні спеціальні окуляри з рідкокристалічними шторками. Їх купують додатково. Пасивна технологія передбачає використання дешевих поляризаційних окулярів.

Зараз ви читаєте новину «Для спальні обирають телевізори із 32-дюймовим екраном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути