понеділок, 27 березня 2017 00:30

Для дитячої кімнати підходить яскраве холодне світло

Автор: Оксана Nупальська
 

— Замінив у квартирі люстри на точкові світильники. Тепер у кожній кімнаті яскравість світла інша — в залі світліше, в коридорі — затишніше тепле світло. І гарно, й грошей менше витрачаю. Розпитав знайомого електрика. Він порадив, скільки взяти світильників на кожну кімнату, а я встановив, — розповідає Микола Горщиков, 37 років, із Києва.

Потужність світильників залежить від розміру приміщення — площі, висоти, форми, навіть кольору меблів і вподобань господарів.

— Деякі власники полюбляють яскраве світло, іншим до душі тепле розсіяне. Однак є приблизні розрахунки підбору ламп відповідно до яскравості, — розповідає інженер-електрик 48-річний Борис Ребров із Києва. — Наприклад, для коридору треба два світильники на квадратний метр. У мене було замовлення облаштувати коридор площею 7 квадратних метрів. Змонтував 14 точкових світлодіодних світильників. Кількість і яскравість ламп розраховують залежно від призначення приміщення. Для квадратного метра дитячої кімнати обирають лампу потужністю від 6 до 18 ват. Для спальні вистачить 2–6 ват.

Залежно від того, яскраве чи тепле світло має бути у кімнаті, можна підібрати лампи різної колірної температури. Про неї пишуть на упаковці.

— Колірна температура вимірюється в Кельвінах. Оскільки мені потрібно, щоб у коридорі було яскраве світло, я взяв лампи білого кольору температури 4000 К. Якщо треба, щоб промені були м'якші, а світло тепле, підійдуть лампи 2700 К. Як правило, холодне яскраве освітлення господарі обирають для дитячої кімнати, де роблять уроки. У спальні чи в залі — можна зробити м'яке. Є світильники, які можуть міняти температуру освітлення за допомогою пульта. Щоправда, за зручність доведеться доплатити. Якщо у вашій кімнаті є ще додаткові джерела світла — лампи, світильники, то точкові можна ставити меншої потужності та м'якшої кольорової темпе­ратури.

Відстань між лампами має бути така, щоб вони не грілися одна від одної.

— Точкові світлодіодні й галогенові лампочки розміщують на відстані не менше 6–7 сантиметрів, лампи розжарювання — 12 сантиметрів і більше.

Проводи для мон­тажу світильників у квартирі беруть стандартні. Вони продаються в будівельних магазинах. Найкраще використовувати мідний провід, що має перетин 4 кв. мм і діаметр 2,26 мм.

— Перевага світлодіодів у тому, що не перегріваються. Галогенові й лампи розжарювання швидко стають гарячі і стеля з пластику може плавитися.

Зараз ви читаєте новину «Для дитячої кімнати підходить яскраве холодне світло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути