понеділок, 10 вересня 2007 16:14

Будинок на зиму утеплюють пінопластом

Автор: фото: Олена ДЗІК
  На вулиці Князя Острозького в Тернополі майстри центру ”Церезіт-Про” утеплюють фасад 6-поверхового будинку. Уже поставили риштування й почали приклеювати пінопласт. У цьому будинку будуть офіси
На вулиці Князя Острозького в Тернополі майстри центру ”Церезіт-Про” утеплюють фасад 6-поверхового будинку. Уже поставили риштування й почали приклеювати пінопласт. У цьому будинку будуть офіси

"Скільки ми в хаті не топили, все одно холодно. Дім великий, двоповерховий, на 300 "квадратів". Узимку за газ більше трьох тисяч гривень заплатили. А все рівно мерзли. Цього року вирішили утеплити помешкання, — розповідає Світлана Лемега, 30 років, із села Гаї Шевченківські Тернопільського району. — Цей будинок ми купили два роки тому. Він був старий, не поштукатурений".

Фахівців, які зроблять утеплення будинку, шукали через газетні оголошення. Вибрали фірму "Церезіт-Про". У фірмовому центрі в Тернополі придбали матеріали: пінопласт, клеї, дюбелі, сітку і штукатурку, — продовжує Світлана. — Нам порадили взяти бригаду з фірми. Та спочатку ми відмовилися. Хотіли зробити дешевше.

Лемеги найняли інших майстрів. Вони не мали риштування. За його оренду щодня платили по 20 грн. Іноді робітники не приходили. Місяць клеїли стіну. Спочатку наносили клей, потім клали пінопласт. Аби тримався, "прикручували" до стіни дюбелями. Закріплювали зовнішнім клеєм. Натягували склосітку,  зверху наносили ґрунтовку. За роботу родина віддала 5 тис. грн.

Фірма "Церезіт" на свої матеріали дає гарантію. Буває, клієнт купує товар, але не замовляє майстрів. Так зробили Лемеги. Тоді фірма контролює, чи дотримуються технології майстри, які працюють із їхніми матеріалами. Якщо виявляють порушення, відмовляються давати гарантію.

Із роботою упоралися за три тижні

— Ми викликали майстрів із "Церезіту". Вони сказали, що стіну доведеться "перетирати". Робота виявилася поганою. Та й ми були незадоволені тією бригадою, — продовжує Лемега. — Спеціалісти змогли приїхати за місяць. Із будинком впоралися за три тижні.

Нині будинок Лемег — яскраво-жовтий, на кутах — коричневий, а над вікнами — бежевий. Майстри нанесли декоративну штукатурку. Під час спеки в будинку було прохолодно. Улітку стіни з пінопластом не нагріваються, а взимку не замерзають. Родині дали гарантію на 10 років. Таке утеплення коштувало 30 тис. грн. Іще 20 тис. — робота майстрів.

— Ми продаємо не суміші, а квадратний метр системи разом із матеріалами, — пояснює директор Тернопільського центру комплектації "Хенкель Баутехнік Україна Церезіт-Про" Олег Дерев"янко, 30 років. — Наші вироби — від пінопласту й до дюбеля — сертифіковані санстанцією й пожежниками.

Містом усі матеріали доставляють безкоштовно. За межі Тернополя беруть близько 2 грн/км. Замовники сплачують аванс — 40% від загальної вартості.

— Маємо колорувальну машину. Білу штукатурку можемо зафарбувати в будь-який колір, — каже 28-річний Василь Сніжок, технічний консультант центру. — Пропонуємо 163 відтінки для декору. Тонування коштує від 5 до 100 гривень залежно від насиченості й тону. Світлі відтінки дешевші, темні — дорожчі.





Скільки коштують матеріали для утеплення, грн

Ґрунтовка СТ-17 (10 л) — 64,50

Фарба ґрунтовочна СТ-16 (10 л) — 110,06

Дюбелі (1 шт.) — 0,78–0,83

Зовнішній клей CT 85 (25 кг) — 63

Внутрішній клей СТ 83 (25 кг) — 51

Пінопласт ( 6 листів розміром 0,1м х 0,5м х 1м ) — 14,25

Склосітка SSA 1363-4-SM (100 м погонних) — 5,2

Штукатурка декоративна СТ-60 (25 л) — 225

Дім пофарбували в світло-зелений колір

— Нині постійно дорожчає газ. Я маю великий дім, триповерховий. Вирішив зробити теплоізоляцію, — розповідає 51-річний бізнесмен Ярослав Бісовський. Його помешкання в селі Петрики Тернопільського району. — Ще не знаю, якою буде економія — нещодавно все зробили, в липні. Але хотілося, щоб дім був гарний. Моя сім"я живе в ньому 12 років.
Ярослав Васильович почав шукати майстрів у Тернополі.
— Два тижні різні оголошення читав, дзвонив, — згадує чоловік. — В одному агентстві риштовки немає, в іншому транспорту не вистачає. Мене таке не влаштовувало. Якось їду з роботи вулицею Острозького — ось воно, під боком! Офіс центру комплектації "Церезіт-Про". Зайшов, домовився. За п"ять тижнів моя хата була як нова. Ми з дружиною лише ходили й пильнували, щоб майстри вікна не обхляпали. Не те що нам — усім сусідам сподобалося. Згодом вони стали їхніми клієнтами.
Будинок Бісовських на 700 кв. м. Утеплювати фундамент і гараж вони не захотіли. За роботу на 400 "квадратах" заплатили 55 тис. грн.
— Тепер у нас дім світло-зелений. Дві фарби змішували — ми їх за каталогом вибирали. На базарі таких немає, з гуртівні завозили, — хвалиться Бісовський. — За матеріали віддав 28 тисяч гривень, решта — за роботу двох бригад.

Зараз ви читаєте новину «Будинок на зиму утеплюють пінопластом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути