неділя, 24 грудня 2006 16:30

Блоки з утеплювачем виготовляють прямо на будівництві

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Робітники фірми ”Консалтинг, Менеджмент, Сервіс” Олександр Сєнкін (праворуч) і Микола Яким’юк (ліворуч) утеплюють застиглим карбаізолом моноблочну форму
Робітники фірми ”Консалтинг, Менеджмент, Сервіс” Олександр Сєнкін (праворуч) і Микола Яким’юк (ліворуч) утеплюють застиглим карбаізолом моноблочну форму

Два роки тому 52-річний киянин Олександр Багров вирішив спорудити двоповерховий будинок на дачній ділянці в Макарівському районі Київської області. Там стояла невелика дерев"яна хатина. Узимку в ній холодно навіть із потужними обігрівачами.

Колега Олександра, який будував дачу, утеплив стіни плитами з пінополістиролу. Та за рік помітив на них невеликі тріщини, схожі на павутину. Будівельники сказали, що це через перепади температури. Треба, аби утеплювач був не зовні, а між стінами. Так роблять при моноблочному будівництві.

— Хороше утеплення — не єдиний плюс моноблочного будівництва, — розповідає Олег Новіков, 56 років, із Інноваційної палати України. — Для зведення такого будинку не потрібні бетонні блоки, цегла і суміші. Невелика будівельна бригада може звести двоповерховий будинок за півроку. За розміром блоки дещо більші від цегли (50 см завдовжки і 20 см завтовшки). Їх виготовляють прямо на будівництві з піску та цементу. Матеріали використовують у пропорції один до трьох. У порожнину між стінками такої форми заливають карбаізол — теплоізоляційний матеріал. Погода не впливає на цей утеплювач. Після затвердіння карбаізол стає схожим на пінопласт. Узимку така стіна буде теплою, а влітку даватиме прохолоду.

Технологію моноблочного (індустріального) будівництва розробив російський архітектор Рашид Яковлєв на початку 90-х. Сьогодні її активно застосовують у Росії та Європі. Будинок із монолітних блоків на чверть легший від цегляного чи бетонного й утричі дешевший. У нас таку технологію теж починають запроваджувати.

Карбаізол прослужить 30 років, запевняють у Держбуді

Про зведення будинку з моноблочних форм Олександр Багров домовився з київським підприємством "Консалтинг, Менеджмент, Сервіс". Звернутися до цієї фірми порадив сусід по дачній ділянці. Він уже користувався її послугами, коли утеплював власний котедж карбаізолом.

Матеріал прослужив 30 років, запевняють у Держбуді. У Росії дають гарантію до 70 років. Карбаізол стікий до грибків і мікроорганізмів, не горить і не плавиться.

На будівництво двоповерхового котеджу Багрова бригада з шести спеціалістів витратила п"ять місяців. Проект будинку розробило підприємство "Консалтинг, Менеджмент, Сервіс". Блоки з піску й цементу формували прямо у дворі й одразу встановлювали. Вони висихають і скріплюються з нижньою "цеглиною". Тому розчин не використовують. За день робітники зводили 90 кв. м стіни.

— Під час дощу накривали покладені блоки плівкою, — пригадує пан Олександр. — Завдяки ефекту "термоса" форми виявилися навіть міцнішими від тих, що клали під сонцем.

Неподалік зводили будинок із цегли. У дворі купи щебеню, багато людей. А будували довше. Сусідові Олександра Багрова "квадрат" цегляної стіни обійшовся в 1500 грн. За будівлю з моноблоків Олександр платив 350 грн за кв. м. Будинок площею 700 кв. м. разом із оздоблювальними роботами та матеріалами коштував близько $60 тис.

— Усередині пофарбував рідкими шпалерами, — каже Олександр Багров, — а дах робив із металочерепиці.

Після зведення стін робітники утеплили будинок карбаізолом. Речовину залили у спеціальні порожнини між стінками форм. До вечора вона загустіла.

— Минулої зими, коли температура опускалася нижче мінус 30°С, у кімнатах не відчували морозів, — згадує власник нового будинку.

Господар каже, що родина навіть зекономила на газі. Котел працював на половину потужності.

— За два роки використання технології моноблочного будівництва фірма спорудила з десяток будівель, — каже комерційний директор "Консалтинг, Менеджмент, Сервіс" Володимир Матвієнко, 60 років. — Одразу після зведення утеплюємо стіни. Зараз готуємо до здачі два дев"ятиповерхові будинки в Білій Церкві. У них робітники "Консалтинг, Менеджмент, Сервіс" роблять внутрішні стіни квартир і утеплення.

Карбаізол не горить і не пропускає вогонь

В Україна утеплювати будинки карбаізолом почали п"ять років тому. До цього стіни утеплювали пінополістиролом.
— Але пінополістирол горить і утворює чадний газ, — каже начальник технічного відділу НДІ "Київагропроект" Олександр Тарковський, 62 роки. — Карбаізол же не плавиться, не горить і не пропускає вогню. Це підтверджують сертифікати, видані пожежною службою після випробувань.
Перевага пінополістиролу в тому, що його виготовляють у формі листів. Їх можна кріпити на стіну вже зведеного будинку. А карбаізол заливають у стінові порожнини під час будівництва.
— Наступної весни плануємо налагодити випуск плит із карбаізолу, — розповідає директор приватного підприємством "Консалтинг, Менеджмент, Сервіс" Світлана Новікова, 45 років. — Будуємо цех для їх виготовлення. Плитами вдасться утеплювати ті будинки, де стіни зроблені без порожнин.

Зараз ви читаєте новину «Блоки з утеплювачем виготовляють прямо на будівництві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути