Ексклюзиви
понеділок, 27 травня 2019 07:55

Блискавковідвід роблять із цинкованої труби

Автор: www.vseokrovle.com
  Довжина шпиля блискавковідводу не може бути більше 14 метрів.  Їх кріплять розтяжками з тросів
Довжина шпиля блискавковідводу не може бути більше 14 метрів. Їх кріплять розтяжками з тросів

— Минулого літа в нашому дачному селищі згорів дерев'яний будинок. У нього влучила блискавка. Поки приїхали пожежники — від дому мало що залишилося. Тепер і ми задумалися про захист від блискавки. Тільки як побудувати громовідвід? Бажано своїми руками, — запитує Ігор Рябченко, 35 років, слюсар-ремонтник станції техобслуговування у Хмельницькому.

— Для захисту електроприладів і попередження пожеж рекомендується захищати будівлі системами грозозахисту. Послуги спеціалізованих бригад досить дорогі. Але зробити все самому не так вже й складно. Тим більше — якщо є навички в слюсарній справі, — упевнений Володимир Соловейчик, 48 років, інженер-електрик із Дніпра.

— Блискавковідвід складається із провідника струмовідводу і заземлювального контуру. У народі цей пристрій часто називається громовідвід. На вигляд — над будівлею здіймається металевий стрижень. Його завдання — прийняти удар блискавки на себе і провести до землі. Там вона буде розподілена по ґрунту через контур заземлення.

Блискавковідвід роблять із цинкованої труби діаметром від 25 мм. Або гладкої арматури — від 12 мм. Можна використовувати також сталеву смугу 40 на 4 мм.

Щоб громовідвід витримував пориви вітру, шпилі виготовляють секційними. З послідовним розширенням труби в нижніх ярусах. А тросові розтяжки на гребені даху забезпечують проміжним кріп­ленням.

Найчастіше шпилі кріпляться до фронтону, стін, кутів будівель. Застосовуються громовідводи, що стоять окремо.

Щоб полегшити установку стержня, з повнотілого матеріалу виготовляють тільки верхню його час­тину. Нижні ж яруси виробляють із труби. Довжина ярусу визначається стійкістю матеріалу до вигину під дією урагану. У середньому обмеження на довжину сегмента для різних матеріалів такі. Труба 25 мм — не більш як 5,5 м. Труба 32 мм — не більш як 8 м. Труба 40 мм — не більш як 11,5 м. Довжина незакріпленого кінця шпиля не може бути більш як 14 метрів незалежно від матеріалу, з якого виготовлена. Високі блискавковідводи кріплять розтяжками з трьох тросів завтовшки від 3,5 мм. Мають бути розтягнуті й закріплені до шпиля нижче функціональної висоти громовідводу. Троси кілками з кутової сталі вбивають у ґрунт.

Сегменти громовідводу з'єднують фланцями на болтах. Можна також зварити їх, наклавши зміцнювальний бандаж зі сталевого штабу. Якщо блискавковідвід встановлено на стяжці, тротуарній плитці, асфальті, для кріплення основи досить забити в ґрунт під покриттям трубу діаметром менше основи громовідводу. На глибину не менше 15% висоти шпиля. Над землею залишають 50–70 см труби. На неї надягають блискавковідвід з привареними до торця опорними елементами.

Якщо блискавковідвід встановлюєте на голий ґрунт — доведеться заливати бетонну тумбу на глибину не менш як 5–7% висоти громовідводу. Її маса має бути не менш як 35 кг на кожен метр висоти шпиля.

Для розтікання струму по ґрунту використовують глибинний контур заземлення. З ним з'єднують систему грозозахисту токовідводом. Зазвичай це сталева смуга 40х4 мм. Або дріт гарячого катання діаметром 14 мм. Опір між крайньою точкою системи грозозахисту і точкою входу в землю не повинна перевищувати 2–4 Ома.

Систему заземлення роблять із трьох електродів із кутової сталі 50 мм. Їх вганяють у землю не менше ніж на 2,5 м. Відстань один від одного — не менш як 2 м. Хвости електродів обварюють сталевою смугою 40х4 мм. Зазвичай хвости і обв'язку ховають у траншеї завглибшки 30–40 см.

— Самостійно виготовлений контур не зайвим буде протестувати в електротехнічній лабораторії, — радить інженер-електрик із Дніпра Володимир Соловейчик. — Якщо опір розтікання перевищує нормативні значення — слід забити додаткові електроди.

Зараз ви читаєте новину «Блискавковідвід роблять із цинкованої труби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути