Ексклюзиви
понеділок, 02 квітня 2018 00:26

Арку для плетистих троянд роблять за день

— Минулого літа гостювала на дачі у знайомих. Мені сподобалася арка для троянд. Захотілося й собі таку побудувати. Тільки от не знаю з чого почати, — написала Світлана ­Величко, 32 роки, викладач у ліцеї міста ­Дніпро.

— Найчастіше для будівництва арки використовують дерев'яні й залізні конструкції, — каже 32-річна Марина Костюк, ландшафтний дизайнер із Дніпра. — Останнім часом можна побачити садові арки з пластикових водопровідних труб. Такі готові купляють у магазині.

Дерев'яну арку можна зробити власними руками за день.

— Готую три дерев'яні бруски з квадратним перетином. Їхня товщина залежить від розмірів конструкції, а також від рослин, які витимуться по ній. Для однорічників досить 5–6 сантиметрів. Для товстих багаторічних ліан необхідні бруси з перетином 8–10 сантиметрів. Для двометрової арки беруть два опорних бруса заввишки 2 метри 40 сантиметрів і один поперечний брус. По довжині він дорівнює ширині конструкції. Всі три з'єднують саморізами у формі букви П. Для посилення міцності по кутах можна зробити додаткові косі поперечки з тонких планок.

Наступний крок — на землі розмічають місце розташування аркових опор. Викопують у цих місцях лунки завглибшки 40 см. Ту частину брусів, яка буде під землею, просочують відпрацьованим машинним маслом або розчинами проти гниття. Додатково можна обернути деревину плівкою.

— Встановлюю арку на місце. В лунки поміщаю великі шматки битої цегли або каменів, заливаю бетоном. Конструкцію фіксую розпірками, доки бетон не затвердіє. Готову арку фарбую чи покриваю лаком.

Для арки підійдуть кучеряві багаторічні рослини — хміль, виноград, горошок духмяний. Або ж кущі — жимолость, плетиста троянда.

Зараз ви читаєте новину «Арку для плетистих троянд роблять за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути