субота, 10 листопада 2012 10:44
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

"Регіонали" провалили вибори: політична поразка Януковича не за горами

Бравурні реляції Партії регіонів про "блискучу" перемогу на парламентських виборах змінилися деякою розгубленістю в її монолітних поки що лавах.

І ось уже голова фракції "регіоналів" у Верховній Раді Олександр Єфремов почав бідкатися, що у влади нема грошей на повторні вибори в декількох округах.

Дійсність виявилася не такою рожевою, як її малювали штатні спікери партії влади відразу після екзит-полів. Результат виборів по партійних списках засвідчив перевагу опозиційних сил над ПР і КПУ з достатнім відривом, щоб говорити про зміну електоральних симпатій українців.

Чверть голосів вони віддали зовсім новим політсилам — УДАРу і "Свободі". А Партія регіонів зуміла набрати 30% лише завдяки потужному адмінресурсу, залякуванню і підкупу виборців та системним фальсифікаціям при підрахунку голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент "Межигір'я" вкрав. А чого я не можу сто гривень узяти?"

І хоч "регіонали" взяли половину округів по мажоритарці, але й тут картина не така однозначна. Далеко не всюди спрацював ультиматум главам держадміністрацій і мерам перед виборами: якщо вони не забезпечать перемогу в своїх округах провладним висуванцям, то хай плетуть личаки. Виборці з цим не погодилися і суттєво "скоригували" плани Банкової.

Та й невідомо, як поведуть себе мажоритарники. Над всіма ними не можна поставити чечетових, бо серед них є чимало самодостатніх особистостей. А як тільки шальки політичних терезів захитаються, то вони першими побіжать з тонучого корабля. Так уже було з прокучмівським блоком "ЗаЄДУ", який розсипався, як за помахом чарівної палички.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович звільнив з посади невдаху - "регіонала"

Та найболючішою для "регіоналів" стала "битва під Москвою" — вибори у столиці. Партія регіонів отримала 12,6% голосів киян — ушестеро менше, ніж опозиційні партії "Батьківщина", УДАР і "Свобода" — 73,8%. І програла у всіх 13 мажоритарних округах. Це здивувало навіть нашого зарозумілого прем'єра Миколу Азарова, який явно не чекав такої "невдячності" від киян.

За роки правління команда Януковича так і не змогла повністю оволодіти столицею попри тотальний контроль над виконавчою владою, силовиками та судами. Про те, що треба було оволодівати умами і душами киян, можновладці якось не думали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Братки-журналісти" є бойовою одиницею влади та відморозками третього тисячоліття

Крім того, це вкрай важлива моральна перемога опозиції. Кияни показали усім українцям гарний приклад виборчого "майдану", коли можна сказати владі своє "фе" у конституційний спосіб. Локальні стихійні протести проти нахабних фальсифікацій виникали навіть у біло-голубому поясі — на Миколаївщині та Херсонщині.

До всього цього українська влада додала ще більше негативу у її сприйнятті на Заході, де наші вибори назвали брудними, нечесними і недемократичними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Податковий ректор" Мельник програв в Ірпені зі всім своїм адмінресурсом

Постійні мантри "регіоналів" про покращення життя, подолання руїни, добробут і стабільність не переконали більшість українців. А залякування у політичній рекламі "помаранчевими" виглядали зовсім карикатурно.

Тому партія влади провалила ці вибори і організацією виборчого процесу, і їх підсумками. Моральної поразки вона вже зазнала. Політична — не за горами.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" провалили вибори: політична поразка Януковича не за горами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

116

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути