понеділок, 05 листопада 2012 06:30

"Найдорожче купували голоси в 13-му окрузі — по 100 доларів"

Автор: Фото: Тамара Тисячна
  Марія Гнатенко з села Гордіївка Тростянецького району прийшла голосувати на місцеву дільницю. Годину витратила на дорогу в обидва кінці
Марія Гнатенко з села Гордіївка Тростянецького району прийшла голосувати на місцеву дільницю. Годину витратила на дорогу в обидва кінці

809 тис. 394 жителів Вінниччини взяли участь у виборах до Верховної Ради 28 жовтня. Явка була 62,9%. Серед партій у восьми округах перемогла Об'єднана опозиція "Батьківщина". На другому місті — Партія регіонів, на третьому — УДАР, на четвертому — комуністи, на п'ятому — "Свобода". Найменше голосів набрала Ліберальна партія — 803.

У середу стали відомі переможці по мажоритарних округах області.

— Найбільше здивували результати в 14-му окрузі, — каже вінницький політолог 31-річний Олександр Логінов. — Ніхто не думав, що безпартійний, колишній жмеринський мер Віктор Жеребнюк буде йти ніс до носа із "бютівцем" Іваном Мельничуком. Останнього не розглядали як серйозного конкурента. Жеребнюк був дуже впевнений у своїй перемозі, провів слабку кампанію. Обігнав "бютівця" лише на 83 голоси. У випадку із дитячим лікарем Наталією Солейко спрацював бренд партії "Батьківщина". Агітація була млява й нецікава. Зате в "Батьківщини" в області велика підтримка, і це її витягнуло. Також несподіваною була розв'язка в 16-му окрузі. Якби Олексій Порошенко не знявся, то не факт, що Оксана Калетнік перемогла б. А так на неї працював потужний адмінресурс, та й грошей вона вклала багато.

Хто із кандидатів програв через свою пасивність?

— У 11-му окрузі екс-губернатор Олександр Домбровський програв "бютівці" Наталії Солейко. Бо він розслабився і провів беззмістовну виборчу кампанію. Міг перемогти виключно завдяки упізнаваності. Ще влітку його у Вінниці знали всі, а Наталію Солейко — обмежена кількість людей. Але тут почалася агітація і стався казус. Домбровський заговорив про глобальні речі — треба піднімати економіку, політика має бути професійною, треба залучати інвестиції. А виборці чекали конкретних речей або заклику до жорсткого протесту. Мені з агітації Олександра Домбровського запам'яталася лише пісня "Все буде окей", яку він заспівав із гуртом "ТіК".

Які кандидати легко здобули перемогу?

— Після того, як з 18-го округу зняли Руслана Демчака, без особливих зусиль переміг "регіонал" Григорій Калетнік. У 15-му окрузі прогнозовано виграв губернатор Микола Джига. З легкістю обійшов конкурентів Петро Порошенко в 12-му окрузі.

Микола Джига йде в парламент. Хто може стати наступним губернатором? Ходять чутки, що призначать сина Януковича.

— Думаю, такої інформації навіть Микола Джига не має. І ще не остаточно, що він піде у Верховну Раду. Так само не беруся прогнозувати, що обере Петро Порошенко — й далі буде міністром економіки чи піде в депутати. Скоріш за все, залишиться у міністерстві, а в 12-му окрузі будуть перевибори.

Чию виборчу кампанію вважаєте найпродуманішою?

— Миколи Катеринчука від 13-го округу. Він пішов за американською технологією — сіяв насіння чорного піару на конкурентів, і воно зійшло. Хоча Катеринчук за 10 років в окрузі толком нічого не зробив. На цьому його конкурентам можна було провести грамотну контратаку. Але штаби Петра Юрчишина і Юрія Гайдаєва працювали бездарно. Тому й програли.

У кого була найдорожча агітація?

— В Оксани Калетнік. За два дні до виборів вона привезла Філіпа Кіркорова до Могилева-Подільського. На неї також працював адмінресурс. Гігантський бюджет був у самовисуванців Григорія Заболотного та Миколи Кучера із 17-го округу.

Найдешевший підкуп виборців у 16-му окрузі — давали шоколадку та дві апельсинки. Найдорожче купували голоси в 13-му, це Козятинський, Хмільницький та Калинівський райони — по 100 доларів.

Зараз ви читаєте новину «"Найдорожче купували голоси в 13-му окрузі — по 100 доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути