середа, 22 травня 2013 19:15
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Домовлятися про єдиного кандидата на виборах президента передчасно

Слова Олександра Турчинова про те, що на виборах президента 2015 року опозиціонери домовилися підтримати спільного кандидата у другому турі, викликали неоднозначну реакцію суспільства. Деякі гарячі голови вимагають оприлюднити ім'я "єдиного і неподільного" зараз і негайно. Дехто вбачає за зволіканням у цьому якусь таємну змову з владою. Інші кажуть, що потенційні претенденти на папаху не можуть домовитися через завищений рівень домагань кожного. Зрозуміло — де два українця, там три гетьмана. Тож опозиціонери поки і не поспішають визначатися.

Це наштовхує на думку, що усі нинішні лідери парламентської опозиції — Яценюк, Кличко і Тягнибок — планують замахнутися на президентську посаду.

Експерти вже зараз намагаються визначити, хто ж увійде у другий тур з Януковичем і які там будуть розклади. Усе це не що інше, як мишача метушня. До президентських виборів ще як до Києва рачки. І не тільки в переносному смислі. Дай Бог, як-то кажуть, нашим телятам ще Попова "з'їсти", тобто виграти вибори мера в столиці. Говорити ж зараз про президентські перегони — це ділити шкуру невбитого ведмедя. Бо невідомо, хто з яким рейтингом доповзе до виборчої кампанії.

За найсвіжішими соціологічними дослідженнями, Віталій Кличко доганяє в рейтингу чинного президента. Але залишається під великим питанням справа Юлії Тимошенко. Євросоюз вимагає повного звільнення екс-прем'єрки в обмін на підписання Угоди про асоціацію. Від того, чи зважиться українська влада на це і в якій формі — виправдання, помилування тощо — залежатиме багато чого у майбутніх перегонах. Звільнена Тимошенко може стати важливим фактором президентської боротьби. Якщо не кандидатом, то агітатором за одного із опозиціонерів.

Поки ж домовлятися про єдиного кандидата від опозиції на виборах президента 2015 року передчасно. Усі ці розмови лише на руку владі, бо відволікають громадян від насущних проблем. Жити і боротися треба тут і зараз, а не гадати на кавовій гущі, що буде через два роки. Сучасна політика настільки непрогнозована, що вже не раз присоромлювала ясновидців, астрологів, політологів, експертів. В усякому разі, буде не так, як усі ми думаємо. А як буде — ніхто не знає.

Зараз ви читаєте новину «Домовлятися про єдиного кандидата на виборах президента передчасно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути