Ексклюзиви
вівторок, 28 вересня 2010 18:41
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Паперова ковбаса

 

"Я польської ковбаси не їстиму, вона з туалетного паперу", — казала моя колежанка Марійка на українсько-польському переході Устилуг — Зосін. На другому курсі ми вирушили на Люблінщину для участі у студентських зустрічах над Бугом. Марійка спакувала банку домашньої ковбаси. Переживала, що відберуть на кордоні.

На базарі тоді продавали глевкі польські цукерки — по вісім штук на величезну коробку, смалець без смаку і запаху, порошкові креми для торта з металевим присмаком і медові рулети із необмеженим терміном зберігання.

На ночівлю зупинилися в місцевого управлінця з ґміни Білґорай. Пан Войцех тішився, що його будинок під самим лісом і нас будитимуть зозулі.

— Вони студенти полоністики! — вихвалявся перед дружиною Касею. Хоч ми попереджали, що навчаємося на факультеті україністики, а польська мова — додаткова.

Кілька років поспіль біля його смородини трудилися шестеро заробітчанок із Тернопільщини. Самі господарі не впоралися б — двох синів спровадили на заробітки до Нижньої Саксонії.

Скажіть, пісня "Гей, соколи" польська чи українська? Я кажу, що наша!

— Ваші землячки так гарно співали! — сплескує руками. — От скажіть, пісня "Гей, соколи" польська чи українська? Я кажу, що наша!

Він очікує, що будемо сперечатися. Але ми так потомилися, що можемо лише підспівувати. Пан Войцех тягне басом польською, ми тоненько — українською.

Вечеряємо канапками з ковбасою. Не зогляділися, як ум"яли їх цілу тацю. Господар приносить іще:

— Їжте, прошу, бо то польське! Це правдива ковбаса, не німецьке сміття. Я синам своїм кажу — наїдайтеся вдома. Ви знаєте, з чого роблять німецьку ковбасу?

Пан Войцех аж підстрибує у передчутті вразити нас:

— З туалетного паперу!

Марійка робить круглі очі — вдає щире здивування. Але підтримати розмову не має змоги, смакує канапкою з польською ковбасою. Домашню їмо дорогою додому.

Зараз ви читаєте новину «Паперова ковбаса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути