вівторок, 30 жовтня 2012 15:50
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Мене там не було

У стрічці друзів у блозі щороку десь о цій порі починають згадувати Майдан-2004. Відновлюють хронологію подій, вивішують фото. Хтось ні про що не жалкує, хтось тепер уже розумніший, хтось знав, що нічого з того не буде. Я мовчу, бо мене там не було.

Тепер цим модно пишатися, засвідчувати свою далекоглядність. Я хотіла там бути, але не поїхала — не встигла відремонтувати взуття.

Замість цього я вимріяла себе на Майдані, і сама в це повністю повірила. Я досі можу описати свій намет, пам'ятаю, як гарячий чай пахне пластмасою термоса, і зовсім трохи — малиною. Пригадую, як холонуть пальці, бо ж у мене протікають чоботи. Як червоніють вуха і липне в носі, бо на цифровому табло -3°С. І коли хтось перепитує мене, я абсолютно щиро кажу — так, звісно, я була на Майдані.

Я не поїхала — не встигла відремонтувати взуття

У стрічці вивішують чергову порцію фото, я шукаю на них себе. І таки пізнаю дівча в оранжевій хустині — у другому ряду третє справа. Із каштановим волоссям, усміхається. Навіть куртка рожева як моя, і ніс від морозу червоний. Не можу лише зрозуміти, у що взута. Таких чобіт у мене ніколи не було.

Цьогоріч голосую за місцем прописки. Ставлю галочку без ентузіазму, бо особливо нема серед кого вибирати. Домовилася, щоправда, помахати в камеру чоловікові.

Кажу — буду в зеленій куртці, зелених чобітках, смугастому шалику. Вистрибую перед камерою, завзято вимахую бюлетенем, де відмітила незнайомого хлопця із чесними очима посеред жита. Решту кандидатів знаю, як облуплених — на них розраховувати марне.

Зідзвонюємося за півгодини — чоловік мене так і не побачив. Камери фільмують усе із затримкою в кілька хвилин. Тож він мій привіт проґавив, а тепер допитується, чи точно там була, чи голосувала?

— Та була, — мовлю невпевнено.

Але здається, що мене й там не було.

Зараз ви читаєте новину «Мене там не було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути