Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2011 15:30
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Циганчук Володька

"Бистро всі скинулися по рублю, щоб я не співав!" — робить ділову пропозицію пасажирам автобуса на автостанції у Луцьку циганчук Володька. На вигляд йому років 10.

Його мати спостерігає. Вона швидко погоріла, вигадуючи собі щоразу нову легенду: то називалася біженкою із Чечні, то потерпілою від паводку на Закарпатті. Її непослідовність викрили і до автобусів не підпускали.

На обробіток пасажирів Володьці виділяють 5 хвилин. Якщо його не впустити до салону, обов'язково учворить якусь капость: поцупить дзеркало, плюне на скло або загне триповерховий матюк.

Пише, що вона із сім'єю у Японії, пережила страшний землетрус і цунамі

Потім йому набридло ходити по автобусах. Він опускався на картонку перед входом до автостанції, слинив очі й розтирав бруд по обличчю.

"Бабушка умєрла, мама в ренімациї, папа пропіл дєньгі", — тримав табличку. За день назбирувалося приблизно 20 гривень. Може, кидали б і більше, але Володьку всі знали в обличчя.

Харчувався він на автостанції. Якщо хотів перекусити, не гидував вихопити недоїдений хот-дог у когось із рук. А якось образив мою знайому — застромив брудного пальця у її стаканчик із морозивом:

— Ну шо, тьотя, морожено даси? — зухвало всміхався.

Та знайома давно живе у США, ми рідко спілкуємося. Днями я раптом отримала від неї електронного листа. Пише, що вона із сім'єю у Японії, пережила страшний землетрус і цунамі. Речі й документи втратили, голодують. Благає переказати гроші, вказує рахунок.

За годину надходить інший лист. Знайома пише, що хакери зламали її скриньку. Вона жива-здорова, зараз удома в Каліфорнії. Радить нікому не надсилати грошей. Я перечитую першого листа. Помічаю, що лист написаний із жахливими помилками.

У пам'яті чомусь спливає наглюще смагляве обличчя із салону луцького автобуса. Мені здається, подібну аферу міг би легко учворити циганчук Володька. Якби знав мову і мав інтернет.

Зараз ви читаєте новину «Циганчук Володька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути