Вишні скидають листя через грибок

- Уперше бачу, що вишні ще зелені, а під деревом повно опалого листя. Нижній бік листків укритий білими плямами з рожевими "подушечками", — каже 35-річний Микола Бондар з села Костянтинівка на Черкащині.

— Ранні вишні встигли почервоніти. Але не такі м'ясисті, як завжди, — продовжує. — Дзвонили до знайомих у сусідні села — таке саме. Видно, якась болячка напала. Треба консультуватися з агрономами. Раніше обробляв яблуні, сливи та персики, а тепер дійшло й до вишні.

За три роки дерево гине

— Дерева вразило небезпечне грибкове захворювання — кокомікоз. Переважно кидається на черешню й вишню, але може й на сливу, абрикос, персик, аличу, мигдаль і терен, — говорить 54-річний Сергій Іщенко, агроном з села Межиріч на Черкащині. — Захворювання прогресує при надмірній волозі — коли холодно й дощ. А ця весна була саме така. З різкими перепадами температури.

Від моменту ураження грибком до перших проявів проходить 8–20 днів. Це залежить від погоди. Зазвичай ознаки захворювання помітні на початку літа.

— Спершу вражаються нижні листки. Потім грибок поширюється на верхні. Якщо господар має досвід, бачить навесні по погоді, чи треба обробляти вишню. Обприскує дерева для профілактики, коли листя ще зелене. Якщо цей період упущений, треба чекати, коли достигнуть ягоди. Тоді обробити фунгіцидами від кокомікозу. Краще брати різні препарати й обробляти кілька разів, з інтервалом у 10 днів. Обов'язково додавати засоби з бором, магнієм, марганцем, цинком, молібденом, залізом. Тобто будь-які препарати, які мають позакореневе живлення. До цвітіння двічі та після збору врожаю можна застосовувати препарат хорус. Добрий результат дає також стробі.

Хвороба прогресує при надмірній волозі

Обробляють рослину вранці до активного сонця чи ввечері.

Автор: ФОТО: ЛЮБОВ СТРІЛЕЦЬКА
  Кокомікоз уражає кісточкові дерева. Для його профілактики навесні слід обприскати насадження фунгіцидами. Або обробити дерева після збору врожаю
Кокомікоз уражає кісточкові дерева. Для його профілактики навесні слід обприскати насадження фунгіцидами. Або обробити дерева після збору врожаю

— Обов'язкова умова — щоб не було роси. Тому краще робити це ближче до вечора. Опале листя можна використати для перегною. Але підживлювати ним лише овочеві культури. На них кокомікоз не поширюється. Якщо дерево не обробити, наприкінці липня — на початку серпня скине 60–80 відсотків листя. А молоді насадження оголюються повністю. Рослина в перший рік не загине, але виснажиться й не ростиме. Грибок буде й наступного сезону. За два-три дерево загине.

Зараз ви читаєте новину «Вишні скидають листя через грибок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути