Українська рілля стає напівпустелею

Родитимуть посухостійкі сорти

— Торік надіявся до останнього, що піде дощ і городина повстає із землі. Чуда не сталося, — розповідає Іван Крюченко, 55 років, із села Верхні Сірогози Генічеського району Херсонської області. — Тепер купив посухостійкі сорти. А свати пересівали поля, бо нічого не зійшло.

Через стійке підвищення температур в Україні збільшується кількість земель, які потребують зрошення. Щоб отримувати добрі врожаї, варто обирати сорти, які можуть родити при мінімумі вологи.

Автор: ФОТО: КАТЕРИНА РОМАНЧУК
  Микола Гаврилюк з Інституту фізіології рослин і генетики НАН України показує хліб, спечений з нових сортів пшениці. Це одна з фінальних перевірок зернових. Важливо, щоб пшениця не давала клейковини випічці. Інакше сорт відправляють на доопрацювання
Микола Гаврилюк з Інституту фізіології рослин і генетики НАН України показує хліб, спечений з нових сортів пшениці. Це одна з фінальних перевірок зернових. Важливо, щоб пшениця не давала клейковини випічці. Інакше сорт відправляють на доопрацювання

— Боротьба за воду посилюватиметься. Тому необхідно створювати системи штучного зрошення та переходити на посухостійкі сорти, — каже Віктор Кириченко, 74 роки, директор Інституту рослинництва ім. Василя Юр'єва. — Над ними працюють українські вчені. Закуповують наші сорти і партнери з Туреччини, Казахстану та Монголії. Від змін клімату потерпають усі.

В аграріїв переважають соняшник, кукурудза, пшениця, соя, ріпак. Майже відмовилися від гороху та гречки через зменшення попиту. Їх вирощування затратне, а ціна на врожай низька.

— Для кожної зони є свої культури вирощування. Ми вивчаємо їхні нові сорти на дослідних станціях, — розповідає 70-річний Микола Гаврилюк, академік, заступник директора Інституту фізіології рослин і генетики НАН України. — У кожного виду є 22 якісних показники, включаючи вміст білка, стійкість до посухи, шкідників і хвороб. Якщо науковцю протягом трьох років не підходить хоча б один, він повертає сорт на доопрацювання. Зазвичай виведення займає 10 років.

Науковці спеціально вирощують нові сорти в піщаних ґрунтах без поливу, щоб точно були посухостійкі.

— Наші спеціалісти створили види, які стали популярними в Україні. Основна вимога до них — стійкість до хвороби та посухи, — говорить Оксана Сергієнко, 49 років, з Інституту овочівництва та баштан­ництва НААН України.

Важливий показник — вміст білка

В Інституті вивели 40 сортів цибулі. Найуспішніші — Белла, Любчик, Варяг, салатні — Амфора, Глобус, Веселка й Мавка. Плоди зберігаються вісім місяців, стійкі до пожовтіння листків і вірусів. Також зареєстрували 13 сортів перцю. Перспективні — Любаша, Снігур та Надія. Такі ж баклажани Віронік і Сапфір. У них цінується не стійкість до посухи, а малий вміст соланіну, тому врожай не гіркий.

— Колекція наших помідорів налічує майже сотню сортів. Їх вивели під конкретну продукцію — сік, пасту, для дитячого харчування. Найбільшу ставку робимо на Янтарного велетня, Алтея, Чайку та Золотий потік.

Серед моркви великий попит на Нантську харківську, Оленку і Яскраву. Вони стійкі до кореневої гнилі. Для капусти важливий тривалий термін зберігання. Його мають Леся, Білосніжка та Харківська супер. Цікавий сорт гарбуза великоплідного Славута та голонасінний Маслянка. Серед динь високими врожаями відзначилися Тіна, Злата та Берегиня, а в кавунів сорти — Чумак, Фаворит і Макс плюс.

Зараз ви читаєте новину «Українська рілля стає напівпустелею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути