Яблуні гниють від сирої весни

— Замість врожаю торік одні гниляки на яблуні були. Виявилося, що гілки обсіла плодова гниль. Від цього грибка навесні засихає цвіт і верхівки гілок. Тому дерева цвітуть, але не родять. Або плоди вкриваються плямами, — розповідає Олександр Мартинчук, 61 рік, із села Баштечки Жашківського району Черкаської області.

Гниль або моніліоз виникає через сиру погоду під час цвітіння. Ця грибкова інфекція розноситься вітром чи комахами. При ураженні на гілках виникають тріщини. Дерево всихає. Сад можна захистити від гнилі обробкою фітолавіном або споробактерином.

— Садові розчини мішаю сам. Роблю бордоську рідину. Перед цвітінням дерева можна обробити тривідсотковим розчином. Як вже запізнилися з цим, потрібний одновідсотковий розчин.

Для нього змішує 5 л води та 100 г мідного купоросу. Окремо такою ж кількістю води заливає 100 г свіжогашеного вапна. Додає до купоросу, щоб вийшла блакитна рідина. Розпилює по 10 л розчину на доросле дерево.

Зараз ви читаєте новину «Яблуні гниють від сирої весни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути