четвер, 30 липня 2009 19:52

Зі смаженого топінамбура варять каву

— Не зря топінамбур називають земляною грушею. Клубні в землі, але солодкі й смачні, — показує корені рослини 63-річна Галина Білоус із села Ометинці Немирівського району Вінниччини. — У мене сахарний діабет, то тільки й спасаюся цим топінамбуром.

Жінка стверджує, що продукт знижує рівень цукру в крові та покращує зір.

— Можна його і сирим їсти, і вареним, і жареним, і печеним. Готується так само, як бараболя, — Галина Петрівна показує почищені та відварені бульби, политі сметаною. Порізані, вони нагадують картоплю.

Підсоленою гарячою водою слід залити очищені бульби й додати півложки оцту на кожен літр води. Тоді при варінні зберігається білий колір.

— Люблю салат із топінамбура. Бульби чищу, як моркву, добре промиваю, натираю на крупній тертці. Тоді змішую з порізаним крутим яйцем, кропом, петрушкою, солю. Заливаю сметаною, майонезом або олією. Ще запікаю топінамбур із яйцем. Чищу, нарізаю скибочками, присмажую в олії. Потім викладаю його на сковорідку чи деко, заливаю сирим яйцем, збовтаним зі сметаною і сиром, — та в духовку.

На зиму Галина Петрівна заготовляє сушений та квашений топінамбур. Очищені тонкі шматочки бульб висушує на сонці. Складає в полотняну торбинку, додає до компотів.

— Для квашення нарізаю кружечками, складаю в банку чи в емаліровану каструлю. Заливаю водою, трохи підсолюю. Кілька днів, і можна їсти. Впрок треба більше солі сипати. Так і стоїть у банці в погребі. А ще читала, що можна каву зварити. Спочатку залити подрібнені клубні окропом минути на 2–3, потім воду злити, а топінамбур простелити на рушникові. Обсмажити до рум"янцю. Тоді все це розмолоти у кавомолці. Заварювати як звичайну каву.

Зараз ви читаєте новину «Зі смаженого топінамбура варять каву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути