Вінничанка 62-річна Марія Козак консервує зелені помідори. Зимою подає їх до столу як закуску чи гарнір.
— Наприкінці літа завжди залишаються повністю зелені помідори. Вони вже ніколи не дозріють, тому мариную такими. Якщо є ушкодження — вирізаю. Буває, що і половинки лишаються.
Для начинки подрібнює блендером 300 г петрушки, півлітрову банку чищених зубків часнику, болгарську перчину. Також — гіркий перець, яблуко і три середні морквини.
— Якщо чогось немає, то не страшно, буде інший смак. Усе це перемішую і чайною ложкою начиняю в розрізані помідори. Закладаю в банку.
Для розсолу на 10 л води бере 1 кг цукру, 10 столових ложок солі, кілька лаврових листків і перець горошком. Потім його виловлює.
Як закипить — вимикає, додає три склянки 9-процентного оцту й доводить до кипіння.
— Заливаю розсолом помідори в банках. Ставлю стерилізувати на 20 хвилин. Як нема часу панькатися, наповнюю банку половинками та шматками помідор і перекладаю начинкою.
Також робить варення із зелених помідорів-сливок. На 1кг плодів бере 1,2 кг цукру і півтори склянки води. Варить сироп, охолоджує. Заливає складені в миску плоди. Потім відціджує, кип'ятить. Заливає помідори другий раз гарячим сиропом. За добу робить так кілька разів. Наостанок варить до готовності на мінімальному вогні.
— Цього року спробувала новий рецепт. Помідори різала четвертинками і виймала насіння. Зварила сироп, всипала помідори. Кілька хвилин проварила і відставила на добу. Так зробила чотири рази. Коли варила востаннє, додала покришений лимон без кісточок. Помідори стали прозорі. Для різноманітності можна додати гвоздику і ром.
Коментарі