понеділок, 17 вересня 2012 05:15

Зелені помідори варять із ромом

Вінничанка 62-річна Марія Козак консервує зелені помідори. Зимою подає їх до столу як закуску чи гарнір.

— Наприкінці літа завжди залишаються повністю зелені помідори. Вони вже ніколи не дозріють, тому мариную такими. Якщо є ушкодження — вирізаю. Буває, що і половинки лишаються.

Для начинки подрібнює блендером 300 г петрушки, півлітрову банку чищених зубків часнику, болгарську перчину. Також — гіркий перець, яблуко і три середні морквини.

— Якщо чогось немає, то не страшно, буде інший смак. Усе це перемішую і чайною ложкою начиняю в розрізані помідори. Закладаю в банку.

Для розсолу на 10 л води бере 1 кг цукру, 10 столових ложок солі, кілька лаврових листків і перець горошком. Потім його виловлює.

Як закипить — вимикає, додає три склянки 9-процентного оцту й доводить до кипіння.

— Заливаю розсолом помідори в банках. Ставлю стерилізувати на 20 хвилин. Як нема часу панькатися, наповнюю банку половинками та шматками помідор і перекладаю начинкою.

Також робить варення із зелених помідорів-сливок. На 1кг плодів бере 1,2 кг цукру і півтори склянки води. Варить сироп, охолоджує. Заливає складені в миску плоди. Потім відціджує, кип'ятить. Заливає помідори другий раз гарячим сиропом. За добу робить так кілька разів. Наостанок варить до готовності на мінімальному вогні.

— Цього року спробувала новий рецепт. Помідори різала четвертинками і виймала насіння. Зварила сироп, всипала помідори. Кілька хвилин проварила і відставила на добу. Так зробила чотири рази. Коли варила востаннє, додала покришений лимон без кісточок. Помідори стали прозорі. Для різноманітності можна додати гвоздику і ром.

Зараз ви читаєте новину «Зелені помідори варять із ромом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути