— Виноград зимою — делікатес. Заморозити його не виходить, тому переробляю на варення, — розповідає Юлія Андрусик, 36 років, із Білої Церкви Київської області. — Беру щільні ягоди, що не переспіли. Найкраще підходить сорт кишмиш, бо немає кісточок.
Миє 1 кг винограду та лимон. Останній поливає окропом і терткою знімає цедру до білої шкірки. Вичавлює сік і цідить його від кісточок. Насипає в каструлю 800 г цукру, наливає склянку води. Доводить до кипіння на середньому вогні, щоб цукор розчинився. Знімає з плити. Додає виноград, сік і цедру лимона.
— Лимон тут майже не відчувається. Тільки розбавляє приторно-солодкий смак винограду.
Перемішує й охолоджує до кімнатної температури. Ставить на вогонь і доводить до кипіння. Знову охолоджує. Повторює це ще двічі і вже тоді переливає варення в стерилізовані банки. Закатує.
Коментарі