— Колись найпопулярнішими домашніми тортами були "Медовик" та "Наполеон", — розповідає кондитер "Львівської цукерні" Олена Палістрант, 21 рік, із Вінниці. — Років два-три тому почали масово готувати легкі торти з йогуртів, желе, сиру. Зараз модні складніші — "Тірамісу" та "Пташине молоко". А також бісквітні торти з фруктами. З ними легко працювати, підібрати крем. Усі весільні торти, торти-машинки, торти-Барбі зроблені з бісквітів.
Для тіста використовують розпушувачі замість гашеної соди. Які ще з'явилися новинки?
— Борошно заміняють подрібненими горіхами, використовують пудинги. З ними тісто виходить легше. Продають порошок, що додають у яйця для бісквітного тіста. Коржі будуть пухкі, високі. Для магазинної сметани беруть згущувачі. Але головне у теперішніх тортах — це прикраси. Їх роблять переважно з мастики. Це спеціальні зефірні цукерки, які плавлять у мікрохвильовці й покривають торт. Сучасна випічка має бути рівною і яскравою. Верх прикрашають їстівним намистом, шоколадними фігурками.
Три роки тому з'явилися силіконові форми для випічки. Тісто в них не пригорає, легко виймається. Замість пергаменту використовують силіконові килимки, одного вистачає на рік чи й більше. Тому пекти торти вдома стало простіше.
Коментарі