Чеський кухар Кайтлін Кенні проводить майстер-класи в кулінарній школі "Шеф Парейд" у Празі. 24 травня навчала слухачів із різних країн робити кнедлики. Кулінарний критик з Індії 56-річна Маріам Реші приїхала до Праги спробувати національну кухню.
— Навчилася робити чеські кнедлики з полуницею. Зі мною на майстер-клас прийшли ще 10 людей. Кожен зліпив по два кнедлики.
Кайтлін Кенні перетирає кілограм м'якого сиру через сито. Окремо протягом 5 хв. збиває чотири яйця.
— Що краще вони збиті, то більш "повітряними" вийдуть кнедлики, — пояснює кухар.
Заливає збиті яйця в сирну масу. Додає по 60 г розтопленого вершкового масла і цукру. Також — дві столові ложки панірувальних сухарів.
— Усе ретельно перемішуємо, скатуємо тісто у дві довгі "ковбаски" завдовжки по півметра. Ножем нарізуємо рівні шматки. Із кілограму сиру їх має вийти 20. Руками розплескуємо на овальні пляцки для кнедликів. Виходять близько 5 сантиметрів завдовжки.
Миє 400 г великої полуниці, розрізає кожну ягоду навпіл. На дошку насипає трохи борошна, кладе зверху пляцки. Посередині кожного викладає по половинці полуниці. Загортає їх і закатує в кульки. Відносить у холодильник на півгодини.
Доки кнедлики застигають, наливає у велику каструлю із нержавійки 4 л води. Ставить на великий вогонь. Розмішує у воді столову ложку цукру. Чекає, доки закипить.
— Акуратно опускаю кнедлики в окріп і варю 15 хвилин, доки не спливуть на поверхню. Але час приготування залежить від товщини кульок. Щоб перевірити готовність, дістаю один кнедлик і розламую виделкою. Якщо верхній шар сиру світліший, треба проварити ще 5 хвилин.
Дістає кнедлики із води шумівкою, розкладає по тарілках. Зверху посипає меленими волоськими горіхами.
— До страви можна також приготувати соус. Збиваємо жовтки шести яєць, 40 грамів меду, склянку вершків. Додаємо 20 грамів крохмалю і дві столові ложки ванільного цукру. Поливаємо гарячі кнедлики.
Коментарі