Ексклюзиви
пʼятниця, 16 вересня 2011 00:45

У салат із сирих шампіньйонів кладуть оселедець

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Сирі шампіньйони додають у салат із помідорами та авокадо. Поливають оливковою олією, збитою із сиром рокфор
Сирі шампіньйони додають у салат із помідорами та авокадо. Поливають оливковою олією, збитою із сиром рокфор

Черкащанка Галина Черкаська, 61 рік, готує салат із сирих шампіньйонів.

— На базарі купую 100 грамів хороших цілих грибів. Дивлюся, чи пластинка розова. Це означає, що шампіньйон свіжий. Мию їх, викладаю на рушничок і в ньому акуратно вимочую. Коли просохли, шинкую соломкою. Додаю 100–150 грамів найдешевшої шинки "Петрович". Кришу соломкою два-три зварених вкруту яйця. Усе це заправляю жирним майонезом. Але перемащую аж тоді, коли сідаю їсти. Салат виходить ситний і об'ємний.

Киянка Антоніна Ковальська, 41 рік, спробувала сирі гриби 12 років тому.

— Знайомі поляки пригощали. Коли на стіл поставили салат із сирими грибами, було лячно їсти. Салат так сподобався, що готую його до кожного застілля.

Купує 0,5 кг шампіньйонів зі світлими пластинками. Якщо потемнілі, отже, довго лежали. Такі краще відварювати. Миє та обсушує гриби, ріже їх великими шматками.

— Додаю дрібно порізану цибулину, вичавлюю сік із половини лимона. Він надає гостроти та нейтралізує гіркоту цибулі. Поливаю третиною склянки соєвого соусу. Можна приправити ще пікантним вустерширським соусом, який складається з 25 компонентів. У ньому є відвар із шампіньйонів, портвейн та спеції. Салат солю морською сіллю, вона похрумкує на зубах і тане на язиці.

У Європі в грибний салат часто кладуть аджимото — підсилювач смаку глутамат натрію. Він нагадує кристали солі. Якщо гості не встигнуть з'їсти, на другий день шампіньйони стають мариновані. Подають їх як гарнір до м'яса та шашлику.

— Для себе вдома роблю сільський салат зі свіжої капусти, помідорів, огірків та цибулі. Додаю свіжі шампіньйони. Заправляю майонезом. Салат міцніший, коли постоїть годину. Овочі виділяють сік, маринуються.

Для чоловічих застіль готують римський салат. Два солоні оселедці чистять від шкіри та кісток. Вимочують у воді й ріжуть на маленькі кубики. Дрібно шаткують 300 г шампіньйонів, три великі помідори, цибулину. 200 г коров'ячого сиру змішують із 125 г майонезу. В масу кладуть овочі, гриби й оселедець. На тарілці притрушують зеленою цибулею та кропом.

— Іще п'ять років тому українці не розуміли, як можна їсти сирі гриби, — каже шеф-кухар столичного ресторану "Ранчо "Ель Гаучо" 56-річний Хосе Антоніо Руїс. — Тепер клієнти замовляють їх постійно.

Антоніо ріже соломкою 90 г салату айсберг. Два великі шампіньйони та чвертку великого помідора— скибками. Чистить від шкірки авокадо. Чвертку плоду ріже пелюстками. Викладає все на тарілку. Поливає соусом із 30 г сиру рокфор та 70 г оливкової олії. Збиває його в блендері. Салат солить і відразу подає до столу.

Зараз ви читаєте новину «У салат із сирих шампіньйонів кладуть оселедець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути