
— Моя мама щороку на Сорочинському ярмарку купує новий глечик для галушок. Жартує, що так вшановує страву, — розповідає 42-річна Ніна Павленко з Полтави. Знає з десяток рецептів галушок. — Мама й навчила мене готувати. А їй розповіла бабця.
2 кг пшеничного борошна просіює крізь сито. Вбиває чотири яйця, вливає 1,5 л кефіру. Сипле на кінчику ножа сіль і соду. Замішує середньої густоти тісто.
— Треба залишити тісто на 10 хвилин, щоб складові "подружилися". Тоді воно стане еластичнішим і пухкішим. Такої порції вистачить повечеряти вісьмом людям. Замість кефіру можна брати воду. Тоді будуть прісні, — каже жінка.
Зі шматка тіста крутить довгу ковбаску. Ріже на частини завширшки 3 см. На каструлю із киплячою водою прив'язує марлю. Змащує маслом. Кладе шматки тіста. Через 3 хв — перевертає. Галушки на пару збільшуються вдвічі. Зварені складає в глечик і вкидає шматок масла. Колотить, аби галушки змастилися й не злипалися.
— На Полтавщині в кожному районі додають щось своє. Мої подруги в Хоролі й Лубнах змішують пшеничне й гречане борошно. Галушки виходять сіруваті. Такі додають у борщ чи суп. Але найбільше вигадують соуси. За часів моєї баби для смаку до галушок додавали просто підсмажене сало з цибулею. Таку страву брали чоловіки на польові роботи. Зараз господині переважно готують сметанний соус.
Бере ложку сметани. Чавить чотири зубки часнику. Додає трохи солі й кропу. Викладає на тарілку з десяток галушок. Поливає сметаною.
— До цього соусу кладу сухі трави — чебрець, кмин, суху петрушку. Дає такий аромат, що діти збігаються до столу. Замість сметани можна взяти й майонез, але тоді галушки будуть жирні. Також використовують томатний сік чи кетчуп. На Полтавщині люблять додавати підсмажене м'ясо молодого півня чи курки. Бульйоном із них поливають галушки. Однією порцією можна добряче наїстися, бо гаряче й м'ясне.
Солодкі галушки жінка готує дітям на сніданок.
— Змалку не дуже їх любила. Тоді мама мене дурила. Клала в тісто сир із цукром. Зверху готові галушки поливала згущеним молоком. За кілька хвилин в мисці нічого не лишалось. Зараз привчила своїх до солодкого соусу. Влітку галушки з сиром поливають меленою полуницею, малиною. Взимку розморожую фрукти, збиваю на блендері з цукром. Готую на сніданок перед школою.
Тісто фарбують овочевими соками
— На 10-річчя доньки зготувала кольорові галушки, — каже Ніна Павленко. — Взяла овочі: буряк, червоноголову капусту, моркву. З усіх окремо вичавила сік. Розділила тісто на частини, влила соки. Найкраще пофарбувалися галушки від буряка й моркви. Правда, вийшли не такі пухкі. Але гості були задоволені. Діти спочатку подумали, що то цукерки.
Коментарі