— Головне правило новорічного застілля — не переїдати, — розповідає столичний дієтолог 53-річна Лариса Чопенко. — Мішанина із різноманітних страв погано перетравлюється. Їжа починає гнити у шлунку. Ідеальний варіант — їсти потроху протягом дня, не голодувати. А ввечері обмежитися легкими закусками.
Радить між прийомами їжі з'їсти яблуко. Воно втамує апетит, жирного хотітиметься менше.
— Під час їди нічого не пийте. Випити можна за 30 хвилин до або через годину після застілля. За новорічним столом чоловіку не зашкодить 50 грамів коньяку чи горілки, жінці — не більш як 25. Вина можна випити 250 грамів. Червоного — більше.
У більшість страв можна додавати багато зелені. Вона поєднується з усім, крім молока. "Шуба" через поєднання оселедця з майонезом є одним із найшкідливіших салатів. Картоплю в олів'є радить замінити свіжим ананасом, це допоможе травленню.
— Якщо смажите м'ясо на олії, розрідіть її кількома ложками води. Курку перед смаженням краще трохи проварити, щоб вийшов жир. Не варто поєднувати м'ясо і горох, заїдати його великою кількістю хліба. Мучне не слід їсти також із яйцями, горіхами, сиром. Моркву можна поєднувати майже з усіма продуктами. Замість звичного сиру краще нарізати і поставити на стіл бринзу. На десерт замість жирних тортів краще їсти фруктові салати. Добре додавати у них йогурт або сметану, родзинки, чорнослив.
Дієтолог 30-річний Андрій Шаргородський із Києва допомагає схуднути після свят. Радить в усіх салатах майонез заміняти сметаною.
— Починати треба із гарячих та жирних страв. Це м'ясо, голубці, рагу, суп. Потім їжте холодні салати, останніми — гарніри. Після них має бути перерва на 2 години. Тоді можна їсти тістечка. Ще за півгодини корисно випити гарячий чай.
Радить за один раз з'їдати не більш як 350 г їжі. Перед тим, як сідати до столу, варто випити сире куряче яйце, або три перепелиних, або столову ложку вершкового масла.
Коментарі