— Гості знають, що на свята готую фруктові настоянки, — розповідає Оксана Шевчук, 40 років, із міста Заставна Чернівецької області. — На Різдво традиційно подаю мандаринову. На свята ці фрукти завжди є вдома.
Чистить 1,5 кг мандаринів, ріже дольки навпіл. Кісточки виймає, аби напій не гірчив.
— Вибираю тверді, щоб шкірка міцно приставала. Бо не вийде до пуття натерти цедри. Її висипаю на газету й сушу біля батареї.
До порізаних мандаринів і сухої цедри додає півсклянки цукру. Прянощів не кидає, щоб не перебили цитрусового присмаку. Заливає 1 л води і 2 л горілки.
— Перемішую й закриваю кришкою, — каже Оксана Шевчук. — Ставлю в темному місці на тиждень. Проціджую через марлю й переливаю в пляшки.
Коментарі