понеділок, 12 лютого 2007 16:13

У "Креп де Шині" готують 30 видів млинців

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олександр Жеребчук, кухар ресторану ”Креп де Шин”, готує гречаний млинець
Олександр Жеребчук, кухар ресторану ”Креп де Шин”, готує гречаний млинець

До Масляної — з 12 по 18 лютого — столичний  ресторан "Креп де Шин" на Гоголівській, 25 приготував меню із 31 виду млинців та крепів. Їх смажать і  начиняють у залі за барною стійкою. Страви коштують від 22 до 69 грн.

Перед барною стійкою у "Креп де Шин" бармен готує каву "американо" для двох відвідувачів. Жінка й чоловік на сніданок замовляють зелений чай, вівсянку, салат і омлет. А на десерт — солодкий млинець із сиром.

— Торік, коли відкривався наш ресторан, у меню було 10 видів млинців. Потім стало 15, згодом ще більше, — говорить шеф-кухар Олександр Міньковський. — У нас є млинці і крепи. Млинцями називаємо солодке тісто з французького пшеничного борошна. Крепи — солоні, з гречаного борошна. Слово "креп" у перекладі з французької означає "млинець".

Шеф-кухар каже, що вдома млинці найкраще готувати з пшеничного "Білоцерківського" борошна вищого сорту. А ось гречані крепи вдома зробити не вдасться. Для них треба французьке борошно. З українського — пригоратимуть.

І на солоні, і на солодкі млинці кухар робить однакове тісто з муки, яєць, молока, солі та цукру.

Креп"є знає 50 способів загортання млинців

— Цю масу збийте міксером 5–10 хвилин. Залиште на 20–30 хвилин, щоб млинці вийшли еластичнішими та пишнішими. У тісто додайте 100 грамів олії. Сковорідку змащуйте шматком сала або чорного хліба. Тоді не пригоратимуть, — кухар підходить до стійки. Там поруч із барменом його колега смажить млинці-крепи.

Усередину їх кладуть білі смажені гриби, цибулю, баранину, язик, морепродукти, яйця, сир, ікру, томати, курячу печінку, вишні, груші, персики, полуницю, банани, яблука та горіхи. Загортають млинці різними способами: конвертом, трубочками, три-, п"яти-, шести-, восьмикутниками. А ще роблять у формі троянд і лотосів.

— Наш кухар-креп"є знає 50 способів загортання млинців. На Масляну торік він щодня готував більше двох тисяч штук.

Креп"є 24-річний Олександр Жеребчук випікає гречаний млинець на спеціальній сковороді — крепниці. Це пристрій із двох круглих плит. Він коштує до п"яти тисяч євро. Олександр вправно зачерпує тісто, виливає його на крепницю. Дерев"яною паличкою розтирає по всій поверхні. Креп запікається на маленькому вогні.

— У Ліоні півроку вчився, — розповідає Жеребчук. Він наглядає за тістом, яке підсихає і жовтіє. — Французькі креп"є розповідали рецепти, вчили, як правильно замішувати і випікати.

Олександр розбиває куряче яйце посередині майже готового млинця. Швидко розтирає білок ложкою-"грабельками". Жовток лишається цілим у центрі.

— У французів є така легенда: у ХVІІІ столітті жила мадам де Шин. Якось, коли вона місила тісто, шматочок випадково впав у сковороду. Тісто розплилося і підсмажилося. Так і з"явився у Франції перший млинець, — кухар посипає виріб натертим сиром.

Зверху викладає чотири прямокутні шматки бекону. Кожен мастить вершковим маслом. Товстим ножем відгортає частину світло-коричневого млинця і загортає його конвертом. У центрі видно жовток. Перед подачею на стіл жовток розтирає ножем по креповій поверхні і розрізає страву на чотири частини.

Зараз ви читаєте новину «У "Креп де Шині" готують 30 видів млинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути