Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2010 20:16

У піст очищується печінка та судини

Сім тижнів із 15 лютого до 4 квітня триває Великодній піст. Віряни називають його найсуворішим. Церква забороняє вживати м"ясо, яйця та молоко. Рибу можна їсти двічі — у Вербну неділю та на Благовіщення. Володимир Распертов, 56 років, лікар вищої категорії з поліклініки Львівської залізниці, вважає, що під час посту організм оздоровлюється та звільняється від шлаків.

Пісна їжа протягом семи тижнів усім корисна?

— Як лікар, я не можу назвати піст раціональним харчуванням. Навіть церква робить винятки для дітей, вагітних жінок і літніх людей, бо організму, що росте, або ослабленому, потрібні білки тваринного походження.

Чим корисний піст?

— Організм звільняється від шлаків. Немає навантаження на печінку, підшлункову залозу, тому що ми не їмо м"яса та жирних продуктів. У процесі їх перетравлення не утворюються токсичні речовини, знижується рівень холестерину. Це добра профілактика серцево-судинних захворювань, бо очищуються судини. Таке розвантаження позитивно впливає на пам"ять.

Чим можна замінити м"ясо?

— Замість нього треба їсти більше горіхів, квасолі, сої, грибів. Бобові та горіхи містять рослинні олії, жиророзчинні вітаміни і чимало мікроелементів. У кашах багато клітковини, яка очищає кишечник. Овочів та фруктів — це вітаміни і мікроелементи. Їх легше засвоює організм, вони не дають токсичних продуктів розпаду. У деякі дні посту церква дозволяє їсти морепродукти — кальмари, креветки. Їх не вважають рибними стравами. У них високий уміст йоду. Це добра профілактика захворювань щитовидної залози.

Розвантаження позитивно впливає на пам"ять

Скільки разів на день треба їсти під час посту?

— Чотири-п"ять разів невеликими порціями.

Чи потрібно додатково вживати вітаміни?

— Ні. Усе потрібне ми отримуємо з овочів і фруктів.

Коли піст закінчується, чимало людей нарікають на біль у животі, нудоту.

— Не можна наступного дня після посту наїстися м"яса, майонезу і думати, що це піде вам на користь. Таке переїдання часто закінчується у лікарняній палаті з діагнозом гострий холецистит, панкреатит. В організм не надходили білки й жири, він перебудувався на інший тип обміну речовин. Із м"ясом треба їсти багато зелені.

Зараз ви читаєте новину «У піст очищується печінка та судини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути