
Уже сім років пос-піль на Великдень родина народної артистки Ніни Матвієнко, 59 ро-ків, збирається в свахи Валентини Снітко під Броварами.
— У неї святковий стіл — казка, — каже Ніна Митрофанівна. — Сваха робить дуже смачну паску з сиру й готує яйця із желе всередині.
Сваха Ніни Матвієнко, 57-річна Валентина Снітко, паску не пече, а віджимає. Починає ще в четвер, бо страву треба готувати півтори-дві доби. Спершу перекручує через м"ясорубку 1,6 кг свіжого сиру, додає 400 г вершкового масла. Окремо збиває 4 жовтки з 2 склянками цукру, поступово доливає 400 мл сметани або склянку вершків. З"єднує дві суміші й пропускає крізь сито — тоді паска м"якенька і пухка. Для "начинки", яка теж додається в сирну масу, запарює світлі без кісточок родзинки та підсушує їх на рушнику. Курагу на довгі тоненькі смужки нарізає незапареною.
— Курага має бути яскрава, аж прозора. А родзинки настоюйте недовго, щоб начинка не перетворилася на кашу. Всього, що кладете в начинку, беріть по 100 грам, — радить пані Валентина.
Лимон натирає на дрібній тертушці
Лимон жінка натирає на дрібній тертушці, кидає очищені горіхи. Як є в"ялена вишня — теж додає всередину. Тоді застилає великий друшляк тоненькою серветкою або тканиною, щоб краї з посуду звисали. Висипає сирну масу і зав"язує тканину вузликом. Коли сироватка трохи стече, ставить на друшляк тарілку, а зверху — півлітрову банку з водою. Сирну паску кладе аж до неділі в холодильник.
— Коли вперше побачила Валину паску, вона звисала на віджимі зі столу, — згадує Ніна Митрофанівна. — Вона її перевернула на велике блюдо і прикрасила по колу різнокольоровими яйцями з желатину.
А я крашанки фарбую лише цибулею, — каже пані Ніна. — Подивіться-но, я вже до Великодня назбирала, — співачка показує набитий цибулинням пакет. — Колись у церкві побачила крашанки з білими квіточками. Декілька років робила за таким рецептом: щільно до яєць прикласти листочки конюшини і замотати їх у капроновий носок.
Крашанки за півгодини
Крашанки із желе за рецептом Валентини Снітко готуються півгодини. На десять яєць треба три пачки желе "Мрія" з різними смаками. У яйці продовбати ножем дірочку — щоб легко вилилося яйце. Шкаралупу промити гарячою водою. У різних посудинах розчинити желе. Але залити не двома склянками кропу, як написано на упаковці, а однією. Коли желатин трошки охолоне, залити через лійку в яєчну шкаралупу і поставити у холодильник.
Можна по черзі заливати різне желе — тоді писанки будуть смугастими.
Що готує на Великдень Ніна Матвієнко
— Найбільше люблю холодець,— каже Ніна Митрофанівна, — варю його з яловичини, курятини та свинини. Додаю цілу цибулину, моркву, селеру та петрушку. До святкового столу артистка любить робити "свою" шубу. Готує салат за традиційний рецептом, але зверху прикрашає чорносливом. — Також часто на Великдень крутила голубці з картоплею, — розповідає вона.
Коментарі
1