понеділок, 26 лютого 2018 07:46

Тушкований нут подають із перловкою

Автор: WWW.MYWELLNESSBLOG.RU
  Нут, або турецький горох, — популярний у східних країнах. Нагадує квасолю, але має м'якіший смак
Нут, або турецький горох, — популярний у східних країнах. Нагадує квасолю, але має м'якіший смак

— Тушкований нут за кордоном звичайна страва, а в нас — диковина. Спробувала зробити, бо в кулінарній програмі нахвалювали. Щоб було ситніше, до нуту додала квасолю, — каже 42-річна Маргатира Степанюк із міста Долинська Кіровоградської області. — Я готую в мультиварці, а можна в каструлі й на сковороді.

Промиває 200 г нуту. Щоб розбух, замочує його на ніч у 1 л води. Уранці її зливає, наливає 0,5 л свіжої і ставить варити 1–1,5 год.

— У мене немає точних хвилин приготування. Щоразу по-різному. Головне — про нут не забути й наглядати час від часу.

Готовий нут відкидає на друшляк, щоб стекла рідина. Ставить на середній вогонь сковороду і додає 3 ст. л. олії. Чистить, дрібно кришить кубиками одну цибулину і три зубчики часнику. Підсмажує до золотистого кольору. Один помідор кладе на кілька секунд в окріп, щоб легко знялася шкірка. Ріже й додає до цибулі. Додає 2 ст. л. томатної пасти й тушкує 2–3 хв. Промиває 300 г стручкової квасолі та відрізає хвостики. Довгі стручки розрізає навпіл.

— Я використовую приморожену квасолю. Готую її з осені й закладаю в морозильну камеру.

Перекладає усе в каструлю з товстим дном. Наливає склянку води, по 1/3 ч. л. солі та чорного меленого перцю. Закриває кришку й тушкує на малому вогні 30 хв. Подає на стіл разом із відвареною перловою чи ячною крупою.

Запікають зі свининою і чорносливом

— Мало хто готує нут, бо не знають, що це таке і з чим його їдять. А це такий самий бобовий, як квасоля чи горох. Лише смак має нейтральніший, — каже 47-річна Наталія Осіпчук із міста Прилуки Чернігівської області. — Я його запікаю з м'ясом і чорносливом.

Змішує 30 мл олії, 1/2 ч. л солі та по 1 ч. л. паприки, чорного меленого перцю, естрагону, майорану та чебрецю. Нарізує 0,5 кг свинини невеликими шматками і складає в миску з пряною сумішшю. Залишає на годину маринуватися. Вмикає духовку на 160° С. На сковороді обсмажує м'ясо на сильному вогні 5 хв. Постійно помішує, щоб зарум'янилося рівномірно. Знімає з вогню. На двох помідорах робить зверху хрестоподібні надрізи і заливає окропом. Знімає шкірку і натирає на крупній тертці. Вкидає 1 ст. л. томатної пасти й 50 г нарізаного чорносливу. На сковороді підсмажує до золотис­того кольору порізану півкільцями цибулю і подрібнений часник. Викладає 200 г замоченого нуту й обсмажує. Додає терті томати і склянку окропу. Доводить до кипіння й викладає всі інгредієнти у форму для запікання чи глибоке деко. Запікає 1,5 год. Перед подачею посипає зеленню.

Зараз ви читаєте новину «Тушкований нут подають із перловкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути