— Тушкований нут за кордоном звичайна страва, а в нас — диковина. Спробувала зробити, бо в кулінарній програмі нахвалювали. Щоб було ситніше, до нуту додала квасолю, — каже 42-річна Маргатира Степанюк із міста Долинська Кіровоградської області. — Я готую в мультиварці, а можна в каструлі й на сковороді.
Промиває 200 г нуту. Щоб розбух, замочує його на ніч у 1 л води. Уранці її зливає, наливає 0,5 л свіжої і ставить варити 1–1,5 год.
— У мене немає точних хвилин приготування. Щоразу по-різному. Головне — про нут не забути й наглядати час від часу.
Готовий нут відкидає на друшляк, щоб стекла рідина. Ставить на середній вогонь сковороду і додає 3 ст. л. олії. Чистить, дрібно кришить кубиками одну цибулину і три зубчики часнику. Підсмажує до золотистого кольору. Один помідор кладе на кілька секунд в окріп, щоб легко знялася шкірка. Ріже й додає до цибулі. Додає 2 ст. л. томатної пасти й тушкує 2–3 хв. Промиває 300 г стручкової квасолі та відрізає хвостики. Довгі стручки розрізає навпіл.
— Я використовую приморожену квасолю. Готую її з осені й закладаю в морозильну камеру.
Перекладає усе в каструлю з товстим дном. Наливає склянку води, по 1/3 ч. л. солі та чорного меленого перцю. Закриває кришку й тушкує на малому вогні 30 хв. Подає на стіл разом із відвареною перловою чи ячною крупою.
Запікають зі свининою і чорносливом
— Мало хто готує нут, бо не знають, що це таке і з чим його їдять. А це такий самий бобовий, як квасоля чи горох. Лише смак має нейтральніший, — каже 47-річна Наталія Осіпчук із міста Прилуки Чернігівської області. — Я його запікаю з м'ясом і чорносливом.
Змішує 30 мл олії, 1/2 ч. л солі та по 1 ч. л. паприки, чорного меленого перцю, естрагону, майорану та чебрецю. Нарізує 0,5 кг свинини невеликими шматками і складає в миску з пряною сумішшю. Залишає на годину маринуватися. Вмикає духовку на 160° С. На сковороді обсмажує м'ясо на сильному вогні 5 хв. Постійно помішує, щоб зарум'янилося рівномірно. Знімає з вогню. На двох помідорах робить зверху хрестоподібні надрізи і заливає окропом. Знімає шкірку і натирає на крупній тертці. Вкидає 1 ст. л. томатної пасти й 50 г нарізаного чорносливу. На сковороді підсмажує до золотистого кольору порізану півкільцями цибулю і подрібнений часник. Викладає 200 г замоченого нуту й обсмажує. Додає терті томати і склянку окропу. Доводить до кипіння й викладає всі інгредієнти у форму для запікання чи глибоке деко. Запікає 1,5 год. Перед подачею посипає зеленню.
Коментарі