Ексклюзиви
понеділок, 18 листопада 2019 06:31

Торт "Ящик ягід" готують із медових коржів
3

Боки торту вирівнюють кремом і прикріплюють декоративні стінки. За формою має нагадувати ящик із дощок
Фото: ФОТО надане Іриною Подолян
Коржі змащують по діагоналі. Три смужки крему чергують зі смужкою ягідної начинки
Готовий десерт прикрашають чорними ягодами: лохиною, малиною та смородиною

— Цей торт не потребує складного декору, а виглядає апетитно й святково, — говорить Ірина Подолян, кулінар із Києва. — Заварні медові коржі та крем пломбір із присмаком ягід не залишать нікого байдужим.

У скляній посудині з'єднує три жовтки та 30 г крохмалю. Додає 45 г цукру. Розтирає до однорідної маси.

— 400 мілілітрів молока змішую з 45 грамами цукру. Додаю пакетик ванільного. Ставлю на слабкий вогонь, доводжу до кипіння. Знімаю. Тонкою цівкою вливаю молоко до яєчної суміші. Постійно мішаю. Переливаю в каструлю, тримаю на малому вогні. Варю до загустіння. Від появи бульбашок залишаю крем на плиті на хвилину, постійно помішую.

Переливає крем у плоску й широку миску. Охолоджує, періодично розмішуючи, щоб не утворилася шкірка. Накриває харчовою плівкою і ставить у холодильник на 2 год.

— Коли настоїться, викладаю у велику миску й розмішую до однорідності. 300 грамів охолоджених вершків 33–36 відсот­ків жирності збиваю у стійкий крем. За три заходи змішую його із заварною основою. Перекладаю у кондитерський мішок.

Для тіста у глибокій посудині змішує 550 г борошна із 3 г розпушувача.

— У другій мисці розмішую три яйця з півсклянкою меду та 180 грамами цукру. Додаю 150 грамів порізаного масла, ставлю на водяну баню. Нагріваю до розчинення цукру. Знімаю з вогню, додаю 5 грамів соди. Перемішую, — продовжує Ірина Подолян.

Всипає підготоване борошно і замішує тісто. Остуджує.

— Загортаю тісто в харчову плівку і ставлю в холодильник на годину. Потім третину тіста залишаю для декорування торта. Решту ділю на п'ять частин. Розкачую коржі товщиною 3 міліметри.

До тіста прикладає шаблон розміром 18 на 20 см. Корж має виступати на 1,5–2 см за нього.

— Акуратно перекладаю розкачане тісто на пергаментний папір з антипригарним шаром. Проколюю виделкою і переношу на деко. Печу в розігрітій до 190 градусів духовці, на середньому рівні без конвекції протягом 8–10 хвилин. Має набути золотисто-­карамельного кольору. Доки корж гарячий, обрізаю шматки за шаблоном 18 на 20 сантиметрів. Охолоджую на решітці. Печу ще чотири такі ­коржі.

Третину тіста, що залишилася, розкачує товщиною 3–4 мм. Викладає на папір для випічки й вирізає бічні частини для торта — по два шматки розміром 7 на 20 та 7 на 18 см.

— Залишки тіста знову розкачую пластом такої ж товщини. Вирізаю вісім деталей розміром 3 на 9 сантиметрів. Усі шматки випікаю, як і коржі.

Готує ягідну начинку.

— 5–7 грамів желатину замочую в холодній кип'яченій воді й залишаю набухати. 400 грамів чорної малини, смородини й лохини з'єдную з чвертю склянки цукру. Трохи розминаю, щоб з'явився сік.

Ставить на слабкий вогонь, розмішуючи доводить до кипіння і варить 5 хв.

— Знімаю з вогню і гарячим протираю через сито. Розчиняю набряклий желатин і залишаю, щоб ягідна маса охолонула. Перекладаю в кондитерський мішок. Начинка має бути густа, але не застигнути повністю.

На квадратне блюдо викладає перший корж.

— Змащую торт по діагоналі, починаючи з кутка. Три смужки крему чергую зі смужкою ягідної начинки. Накриваю наступним коржем. Верхній змащую тонким шаром. Боки вирівнюю кремом і прикріплюю декоративні стінки. Найменші деталі фіксую на кутах по дві, щоб за формою торт нагадував дощатий ящик. Ставлю у холодильник на 8–10 годин. Перед подачею на верхній корж висипаю півкілограма свіжих ягід чорної малини, лохини й смородини, — говорить Ірина Подолян.

Зараз ви читаєте новину «Торт "Ящик ягід" готують із медових коржів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути