41-річна Людмила Ладан з міста Звенигородка на Черкащині щонеділі ліпить вареники з яйцями та сиром. Рецепт вісім років тому розповіла подруга з Прикарпаття.
—?Перший раз наліпила на другий день весілля сестри. Тоді всі гості дивувалися, з чого начинка. Казали, на смак ніби солонуватий розплавлений домашній сир. Вареники з яйцями повиїдали за 10 хвилин, а з картоплею на другий день лишилися. Подруга розповідала, що на вареники вимішує тісто на сироватці. Щоб було пухкіше, я зробила на молоці.
Тісто замішує в алюмінієвій мисці. Додає 800 г просіяного борошна, двоє яєць, пів чайної ложки солі. Вливає півлітра молока. Добре вимішує. Розкачує на дерев'яній дошці круги з чайне блюдце.
—?На начинку вилкою збиваю чотири курячих яйця як на омлет. Додаю чверть склянки перевареного молока. Спеції та зелень на смак. На пательні розжарюю олію і вливаю у суміш. Тертого твердого сиру кидаю лише 100 грам, щоб страва не була тягуча. На слабкому вогні просмажую 5 хвилин.
Готовий омлет висипає на друшляк. Залишає на 5 хв., щоб олія стекла. Додає нарізану петрушку. На заготовлені круги накладає по пів столової ложки начинки.
—?Вареники проварюю в окропі 10 хвилин, щоб пухкі були. Тоді додаю 100-грамовий шмат масла для соковитості. У каструлі відразу перемішую і висипаю у макітру, — говорить Людмила. — Під вареники підсмажую сало з цибулею або сметану кладу. Подаю до столу гарячими. Макітру накриваю кришкою, щоб пара не виходила. Як на другий день залишаються, підсмажую на сковорідці до скоринки. Смакує з помідорами та огірками.
Коментарі