четвер, 26 лютого 2009 20:18

Тертий житній хліб здобрюють вершками

Киянка Марина Ільїна, 26 років, із подругами часто влаштовує тематичні вечірки. Щоразу обирає рецепти національної кухні. На останній вечірці пригощала естонськими наїдками.

— Як захочеться свята живота, так і збираємося з Сашкою, Манькою й Інкою, — розповідає жінка. — Цікавенно куштувати щось новеньке. Готували з єврейської, італійської, грузинської, чеченської кухонь.

Аби дотримуватися традиційних національних рецептів, Ільїна купила кулінарну книгу кухонь народів світу.

— Ми з подругами збираємося на вихідні в обід, зносимо продукти і разом готуємо. А ввечері приходять наші хлопці й усе швидко з"їдають. Ми ж молимось, аби їм сподобалося.

Для естонської вечірки жінки обрали п"ять традиційних страв.

— Про естонську кухню склалося таке враження, що молоко там додають до всього — до перших страв, риби, гарнірів. А найпопулярніша риба у цій рибній країні — дешеві салака та кілька.

На перше жінки приготували молочно-грибний суп. У воді відварили до готовності порізану кубиками картоплю. Свіжі гриби з цибулею підсмажили на вершковому маслі й укинули в суп. За 10 хв. влили молока, посолили і заправили кропом. Як закипіло, зняли з вогню.

— Молока має бути вдвічі більше, ніж води, — пояснює Марина. — Я не наважилася такий суп їсти, боялася за шлунок. Проте дівчата казали, смак вийшов прикольний.

Дуже просто готується тушкована кілька. "Кілуворм" — Марина читає назву страви з блокнота.

Ільїна миє кільку, чистить і відрізає голови з хвостами. Рибу з подрібненою цибулею шарами складає у змащену маслом каструлю. Солить, перчить, щільно закриває кришкою і ставить у духовку на півгодини.

— Салаку тушкують подібно, тільки її ще заливають молоком із борошном.

Найпопулярніша риба в Естонії — дешеві салака й кілька

Із м"ясних естонських страв жінки приготували картуліпорес.

— Це обсмажені до готовності шматочки свинини, які обліплюють картопляним тістом.

Для тіста Марина з подругами відварила картоплю і разом зі столовою ложкою сметани, борошном і яйцем стовкла на пюре. Обліплені картоплею шматки м"яса Ільїна змастила яйцем, запанірувала у борошні й запекла у духовці до золотистого кольору на змащеному маслом деку. Перед тим, як подавати на стіл, страву полила сметаною.

— На гарнір приготували кашу з брукви та картоплі. Це такий нейтральний гарнірчик, який підійде до будь-якої страви. Правда, за бруквою по бабках базарних довелося попобігати.

Брукву і картоплю кулінарка почистила, порізала кубиками, зварила у воді й зробила пюре. Заправила смаженою на вершковому маслі цибулею та молоком.

— На десерт — проста страва зі збитих вершків із тертим хлібом.

Холодні вершки 30-відсоткової жирності Ільїна збила з цукром на міцну піну. Виклала шарами у прозору десертну форму впереміш із тертим житнім хлібом.

— Хліб, правда, ми трохи підсмажили. А щоб десертик виглядав апетитнішим, прикрасили шматочками фруктів.

Киянка зізнається, що з усіх став їй найбільше сподобалися свинина у картоплі та десерт.

Зараз ви читаєте новину «Тертий житній хліб здобрюють вершками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути