— Чаудер — це рибальська юшка з Нової Англії на північному сході США. Рецепт привезла подруга, яка працювала там кілька років хатньою робітницею, — розповідає Віталіна Крикун із Вінниці. — Є кілька варіантів — із риби, кукурудзи й молюсків. Мені подобається смак і легкість цього супу.
У каструлі з товстим дном розтоплює 30 г вершкового масла. Додає столову ложку оливкової олії і смажить до прозорості дрібно нарізану цибулину та два подрібнені зубки часнику. Туди ж висипає дві чайні ложки чебрецю і дві столових ложки борошна. Все вимішує.
— Це — основа нашого супу, тому овочі й борошно не мають бути пересмажені чи віддавати горілим. Далі додаємо літр овочевого бульйону й півлітра жирних вершків. Щоб не було грудок, вливаю рідину потроху — малими порціями. Якщо немає бульйону — беру воду. Коли закипить, додаю дві порізані кубиками картоплини. Знову доводжу до кипіння. Знімаю піну, яку дає картопля при закипанні. Вона зіпсує смак.
Господиня варить усе 7 хв. і додає 400 г мороженої кукурудзи.
— Морожена краще зберігає форму під час приготування. Але якщо такої немає — кладіть консервовану. Слідкуйте, щоб не розварилася на кашу. В останню чергу вкидаю рибу. Я беру білу й червону, ріжу тонкими смужками. Солю, перчу і даю поваритися ще хвилин 10 на слабкому вогні. Коли вимикаю — кладу в каструлю багато подрібненої петрушки. А подаю свій суп із тостами або з галетним солоним печивом.
Коментарі