
— Їж, дурню, бо то з маком, — примовляла бабуся Зінаїда, роблячи шулики, або як вона їх називала "шуляки", — каже вінничанка Олена Павлова, 35 років. — Раніше їх готували на свята, а тепер це щоденний десерт до чаю або кави.
Дві склянки борошна просіває. Додає дрібку солі. 1 ст. л. меду розчиняє у чверті склянки води. 0,5 ч. л. соди, погашеної оцтом, вмішує у тісто. Розкачує пласт завтовшки 0,5 см. Кладе на змащений олією пергамент. Проколює виделкою в кількох місцях. Випікає 15–20 хв. при 220°С. Готовий корж ламає на шматки.
— Склянку маку двічі заливаю водою, щоб добре набубнявів. Зціджую воду й проварюю дві хвилини для знищення мікробів. Розтираю в макітрі, поступово підливаючи окріп. Додаю п'ять столових ложок меду. Безперервно розмішуючи, розводжу гаряченьким окропом. Заливаю шматочки шулика й добре перемішую, щоб просочилися.
Коментарі