понеділок, 11 березня 2013 06:30

Стейк із руколою запивають червоним вином

Автор: фото: Катерина Гончарова
  Киянка Марія Лєдіна у своєму домашньому кафе ”Машрум” готує вишукані страви та підбирає до них вино. Сервірує стіл дорогими приборами
Киянка Марія Лєдіна у своєму домашньому кафе ”Машрум” готує вишукані страви та підбирає до них вино. Сервірує стіл дорогими приборами

Сторонніх людей на сніданок, обід або вечерю запрошує киянка 25-річна Марія Лєдіна. Півроку тому відкрила кафе у себе вдома у Голосіївському районі. Відвідувачів приймає тричі на тиждень. Вони бронюють місця через інтернет. Вільних немає до червня.

— Приходять не всі. Щоб знайти мій будинок, треба добряче поблукати вулицями. Та й не всі витримують три-чотири тижні, доки дійде черга, — розповідає.

Ціни за жодну страву не встановлює. Гість платить, скільки захоче, або й не залишає грошей. Заробіток Марія відкладає на навчання у французькій кулінарній школі "Ле Кордон Блю". Протягом 10 років працює радіоведучою в столиці.

— Часом моє кафе забирає грошей більше, ніж приносить. Беру найякісніші продукти, застилаю найкращу скатертину, кладу дорогі прибори. Пригощаю вином, що спеціально добираю до страви. Назвала свій заклад "Машрум кафе". Це гра слів. З англійської означає "гриб", але можна прочитати і як "кімната Маші".

Запрошує до столу. У кухні тьмяне світло. Із кімнати лунає французький джаз. Стіл застелений блакитною скатертю, на ньому — ваза з мімозами, запалена свічка. Поряд два келихи з рожевим іспанським вином.

— Першим подам салат із руколи, груші, блакитного сиру та карамелізованих горіхів. Готувати легко. Для двох порцій нарізую тонкими скибками одну солодку грушу. Додаю дві великі жмені руколи. Злегка уварюю з медом волоські горіхи.

Ріже невеликими шматками 150 г італійського сиру горгонзола. Додає до салату, заправляє оливковою олією та лимонним соком, перемішує. У молодий сир в Італії рівномірно впорскують спори грибка пеніциліну. Завдяки цьому має зелені смуги.

— Сир солонуватий, гоструватий, дуже м'який. Замість нього можна взяти рокфор. Груша злегка підсолоджує, рукола надає пікантності. Салат поєднує різні смаки.

На друге ставить смажити яловичий стейк. Заздалегідь поперчені та посолені 100-грамові шматки відбиває молотком для м'яса, додає оливкову олію та залишає на 15 хвилин. Далі кладе на розпечену пательню. З кожного боку смажить 3 хв. на середньому вогні.

Кладе гарячий стейк на тарілку, зверху — жменю руколи із ложкою бальзамічного оцту та гірчицею в зернах. Також приправляє салат оливковою олією.

— Це надає страві ледь горіхового смаку. Стейк із руколою добрий із червоним вином.

70 000 котлет з'їдає європеєць упродовж життя. Також 35 тис. булочок, 2 т м'яса, 5 т картоплі, 5 тис. курячих яєць, 10 тис. плиток шоколаду і 500 кг солі.

Зараз ви читаєте новину «Стейк із руколою запивають червоним вином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути