— Не купую магазинних соусів через консерванти. Готую сама, — каже вінничанка 31-річна Віталіна Полонець. — Соус до шашлику з яблуками заготовляю на зиму. Універсальний до різних страв. Кладу в борщі й тефтелі.
Миє 2 кг помідорів та півкіло яблук, просушує. Шкірки не знімає. Яблука бере кислі, тоді не треба додавати оцет. Тільки вийняти серцевину. Ріже все довільними шматками і пропускає через м'ясорубку.
— Перекладаю в каструлю. Добре з товстим дном. У казанку не пригорить і не прилипне, — продовжує. — Додаю по 2 столові ложки солі та цукру. Доводжу на середньому вогні до кипіння. Роблю найменший і за півгодини вимикаю, щоб соус настоявся. Проварюю по 20 хвилин час від часу, щоб загалом було 2 години. Тоді добре уварюється і має гарний світлий колір.
За 10 хв. до закінчення приготування додає по чайній ложці меленого червоного і чорного перцю, кориці. На кінчику ножа — тертий мускатний горіх. Ретельно перемішує. Знімає з вогню, охолоджує та протирає крізь сито. Зберігає у холодильнику. На зиму гарячим розливає по стерилізованих банках. Тримає у погребі.
Коментарі