20-річна Анна Когут із Хуста, що на Закарпатті, готує соленики з бринзою.
— Мама пече їх, скільки я себе пам'ятаю. Вони дуже смачні — і до чаю, і до пива.
Пачку масла ріже ножем або розминає виделкою. Склянку сметани розмішує з 200 г просіяного борошна, одним яйцем і 150 г розтертої бринзи. Замість неї можна натерти будь-який твердий сир. Борошно може бути з висівками. Додає чайну ложку соди, гашеної оцтом, або порошку для печива, трохи солить. Якщо тісто густе, доливає води, щоб було, як на вареники. Вмішує добре промитий і просушений кмин, чилі або пряні трави.
Ставить у холодне місце на 4 год. Ліпить кульки із тіста 1-2 см у діаметрі. Змащує яєчним білком і пече на середньому вогні в духовці до ніжно-золотистого кольору. Перед цим протирає деко шматком копченого сала.
— Для різноманіття інколи розкачую тісто на дошці до товщини 5 міліметрів, ріжу сантиметровими смужками. Сир гарно запікається. У піст роблю соленики на воді і не кладу сиру. Замість масла беру рослинний маргарин.
Коментарі