— Сиджу з трьома дітьми, тому ніколи по магазинах ходити. Смаколики готую вдома. Залучаю до цього дітей. Мені допомога, і їм забава. Улюблене — шоколадне печиво з тріщинами. Його просять найчастіше. Сідають перед духовкою на підлозі й дивляться, як кульки тіста розтріскуються, створюючи візерунки, — каже Анастасія Румянцева, 37 років, із міста Кам'янець-Подільський на Хмельниччині.
— Побачила цю випічку в американському фільмі. Думаю, і собі спробую. Експеримент став сімейною традицією. Зараз виходять рівні й гарні, не соромно знайомих пригостити.
Ламає на шматки 200 г чорного шоколаду. Складає його в каструлю з товстими стінками. Розтоплює на водяній бані, помішуючи. Знімає й додає 70 г масла, перемішує. Лишає охолонути.
— Основне — чорний шоколад. Пробувала замінити на молочний. Печиво вийшло занадто солодке.
Збиває міксером два яйця і склянку цукру до утворення пишної піни. Додає шоколад із маслом. Насипає 1 ст. л. розпушувача й перемішує.
— Коли печу перед Новим роком, кидаю трохи тертого імбиру та кориці. На смак — як різдвяне імбирне печиво. Літом тру лимонну або апельсинову цедру.
Просіює 1,5 склянки борошна. Всипає поступово до шоколаду, постійно розмішуючи. Тісто має вийти густе. Кладе його в миску, накриває харчовою плівкою і ставить в морозилку на півгодини. Потім насипає 100 г цукрової пудри. Відщипує шматок тіста розміром із невелике яйце. Скочує кульку й кладе в цукрову пудру.
— Треба тісто обкачати, щоб стало схоже на сніжку.
Деко застеляє пергаментом і присипає борошном. Викладає кульки рядами. Вмикає духовку на 180°С.
— Зверху кульки пристукую пальцем або чайною ложкою. Так тріщини будуть акуратні. Не перетворять печиво на кратери вулканів.
Ставить в прогріту духовку на 20–25 хв. Через 10–12 хв. з'являться тріщини. Готовність перевіряє сірником.
— Печиво можна їсти теплим із холодним молоком.
Коментарі