— Готую рибу за особливим рецептом — з абрикосами та йогуртом, — розповідає Світлана Чичановська, 42 роки, із селища Мирне Мелітопольського району Запорізької області. Виходить ніжна, соковита й оригінальна на смак. Для аромату додаю лимонний сік і чебрець. Абрикоси беру тверді, щоб не "розповзлися" при запіканні.
— Чотири очищені абрикоси нарізую дольками. Скумбрію без голови розділяю надвоє вздовж хребта. Філе солю й перчу. Додаю чайну ложку лимонного соку. Залишаю маринуватися на 20 хвилин. Застеляю форму для запікання пергаментом і викладаю рибу. Поливаю філе 2 столовими ложками йогурту, кладу зверху абрикоси. Посипаю двома дрібками меленого розмарину і чебрецю. Запікаю 25 хвилин у розігрітій до 200 градусів духовці.
Якщо хочеться чогось у східному стилі, готую скумбрію у гірчично-соєвому соусі.
Нарізую кільцями цибулину та дві очищені рибини середніми шматками. Для соусу поєдную 2 столові ложки гірчиці, стільки ж майонезу та 3 столові ложки соєвого соусу. Поливаю рибу маринадом і залишаю на пів години. Форму для запікання застеляю пергаментом, викладаю цибулю, зверху рибу. Знову поливаю соусом і ставлю у розігріту до 190 градусів духовку на пів години. Подаю з овочами-гриль.
Рибу не лише запікаю, а й тушкую. Обожнюю рецепт "Пікантного минтая". Секрет страви — у маринаді з тушкованих овочів.
Моркву натираю на тертці. Дві цибулини нарізую кільцями. Обсмажую 3–5 хвилин на добре розігрітих 3 столових ложках олії. Додаю 150 грамів майонезу, столову ложку цукру та спеції. Тушкую під кришкою 10–15 хвилин, помішуючи.
Очищений минтай нарізую шматками. У розігрітій сковороді обсмажую рибу з двох боків. Олії не шкодую — беру десь 5 столових ложок. Готовий минтай кладу на серветку й видаляю кісточки, щоб не пошкодити шматки. Застеляю дно скляного дека тушкованими овочами, зверху викладаю рибу, накриваю маринадом, що залишився. Ставлю у холодильник на 2 години. Подаю як холодну закуску. Смакує з картопляним пюре чи рисом.
Рибні страви без соусу не такі смачні. Тому завжди готую один на всі випадки — тартар. Витрачаю 10 хвилин.
Дрібно нарізую пучок кропу. На дрібній тертці тру маринований огірок. Змішую 100 мілілітрів майонезу та стільки ж сметани. Перемішую. Додаю сіль і перець за смаком.
Коментарі