Світлана Качуришина, 57 років, із міста Кременчук на Полтавщині готує шарлотку за старовинним польським рецептом — із мармеладом та яблуками.
— Називається королівська, можливо, її готували до монаршого столу. Рецепт простий, записала від знайомих із польського міста Кракова,— розповідає господиня.
Збиває півсклянки цукру з шістьма жовтками. Доливає півтори склянки молока, сипле пачку розпушувача. Додає борошно на око, доки тісто не нагадує густу сметану. Випікає у глибокій формі та охолоджує.
— Духовку не відкриваю, бо тісто може "впасти". Готовий корж витягаю обережно, щоб не струсити випічку. Доки холоне, готую начинку.
Замішує півтори склянки цукру з кілограмом порізаних яблук. Додає кубиками 200 г різнокольорового мармеладу. Запікає 10 хв.
— Цю начинку, за рецептом, треба викласти на корж і полити розтопленим шоколадом. Я так зробила, а коли різали шарлотку, то все розвалювалося. Тому вливаю до начинки трохи розведеного желатину й заливаю у форму, в якій пікся корж. Тоді частини шарлотки однакові за розміром. Щоб начинка відстала, після загусання опускаю форму на секунду в гарячу воду.
Скоринку коржа тонко зрізає, оминає краї. Місце для начинки промащує склянкою сметани, збитою зі столовою ложкою цукру.
— Тоді яблука в желатині "сядуть" у пляцок. Поверху всю шарлотку заливаю розтопленою з маслом шоколадкою. Можна зварити шоколадний крем, якщо до розтопленої плитки додати 100 г молока та столову ложку борошна. Або змастіть збитою сметаною і присипте горіхами. Замість яблук якось клала дольки мандаринів, порізаний банан, полуницю. Вийшло смачніше.
Коментарі