Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2012 05:45

Шарлотку змащують сметаною

Шарлотку змащують сметаною

Світлана Качуришина, 57 років, із міста Кременчук на Полтавщині готує шарлотку за старовинним польським рецептом — із мармеладом та яблуками.

— Називається королівська, можливо, її готували до монаршого столу. Рецепт простий, записала від знайомих із польського міста Кракова,— розповідає господиня.

Збиває півсклянки цукру з шістьма жовтками. Доливає півтори склянки молока, сипле пачку розпушувача. Додає борошно на око, доки тісто не нагадує густу сметану. Випікає у глибокій формі та охолоджує.

— Духовку не відкриваю, бо тісто може "впасти". Готовий корж витягаю обережно, щоб не струсити випічку. Доки холоне, готую начинку.

Замішує півтори склянки цукру з кілограмом порізаних яблук. Додає кубиками 200 г різнокольорового мармеладу. Запікає 10 хв.

— Цю начинку, за рецептом, треба викласти на корж і полити розтопленим шоколадом. Я так зробила, а коли різали шарлотку, то все розвалювалося. Тому вливаю до начинки трохи розведеного желатину й заливаю у форму, в якій пікся корж. Тоді частини шарлотки однакові за розміром. Щоб начинка відстала, після загусання опускаю форму на секунду в гарячу воду.

Скоринку коржа тонко зрізає, оминає краї. Місце для начинки промащує склянкою сметани, збитою зі столовою ложкою цукру.

— Тоді яблука в желатині "сядуть" у пляцок. Поверху всю шарлотку заливаю розтопленою з маслом шоколадкою. Можна зварити шоколадний крем, якщо до розтопленої плитки додати 100 г молока та столову ложку борошна. Або змастіть збитою сметаною і присипте горіхами. Замість яблук якось клала дольки мандаринів, порізаний банан, полуницю. Вийшло смачніше.

Зараз ви читаєте новину «Шарлотку змащують сметаною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути