— У вересні збираю чорноплідну горобину, щороку роблю наливку. В нашій родині її називають дівчачою, бо має пікантний, терпкуватий смак. Алкоголю майже не відчувається, — каже киянка Лідія Красюк, 46 років.
Склянку ягід чорноплідної горобини і 150 листків вишні складає у каструлю. Заливає 0,5 л води, варить 30 хв. на малому вогні. Дає охолонути, лишає на столі до ранку настоятися.
— За добу проціджую через марлю, додаю півтори склянки цукру. Знову ставлю підігріватися на плиту. Коли закипить, відразу прибираю з вогню.
В охололий напій доливає півлітра горілки, ставить у темну комору.
— Якщо додати більше цукру і листя вишні, вийде густий тягучий лікер. Але багато пити не можна, бо знижує тиск та хочеться спати.
Коментарі