— Великдень — свято. До нього готуємося за місяць. Кабанця завчасно колемо, — розповідає Світлана Павловська, 46 років, із міста Борислав Львівської області. — Замість шинки печу рулети. Там можна погратися з начинками.
Вибирає 700 г ошийка свинини і ріже на смужки розміром 6х6 см. Відбиває у тонкий шар, як відбивні. Посипає дрібкою солі і відкладає. Для начинки заливає окропом 100 г чорносливу. Коли розпариться, воду зливає. Ріже чорнослив і 50 г волоських горіхів. Сюди ж натирає 100 г твердого сиру. Начинку перемішує і викладає на м'ясо. Загортає і закріплює дерев'яними зубочистками. Збиває два яйця. Вмочує в них рулети. Обкачує в 10 г панірувальних сухарів.
— Щоб скоринка трималася, на 15–20 хвилин кладу рулети в морозилку.
Обсмажує в олії по 5–7 хв з кожного боку. Перекладає на деко і запікає ще 20 хв з температурою 180°C. Перед подачею на стіл виймає шпажки.
— Цікаво на святковому столі виглядає рулет "Зебра". У ньому поєдную куряче м'ясо та яловичину.
Бере 1 кг яловичини. Розрізає, щоб вийшов пласт товщиною 1 см. Мастить 3 ч. л. гірчиці та двома тертими зубчиками часнику. Посипає 1/2 ч. л. солі та приправою "Італійські трави". Нарізує смужками 700 г курячого філе і викладає на яловичину. Подрібнює соломкою три мариновані огірки і викладає на філе. Загортає пласт в рулет, обв'язує міцною ниткою.
Насипає в миску 3 ст. л. борошна, а в іншу — стільки ж панірувальних сухарів. У третій збиває яйце. Обкачує рулет у борошні, потім кладе у збите яйце. Повторює процедуру і далі обкачує в панірувальних сухарях. Обсмажує з усіх боків на олії до золотистої скоринки. Перекладає у форму для запікання. Накриває фольгою і пече 40 хв при 180°C. За 10 хв до закінчення запікання фольгу знімає.
— Хто не їсть м'яса, можна приготувати рибний рулет. Робити просто. Головне — добре відбити філе щуки, щоб стало ніжним.
Чистить рибу і відокремлює філе від хребта та кісток. Пропускає через м'ясорубку. Перекладає в миску і додає яйце. Підмішує розмочену в молоці скибку батона. Приправляє по 0,5 ч. л. сухого розмарину, орегано та чебрецю. Додає 1/3 ч. л. солі і перемішує. Чистить цибулю і дрібно нарізує разом з 200 г печериць. Смажить до золотистого кольору. Розстеляє на столі лист фольги і викладає рівним шаром рибний фарш. Зверху — гриби з цибулею. Згортає рулет. Замотує у фольгу й пече в духовці при 190°C півгодини. Виймає, розкриває фольгу і посипає рулет 50 г тертого сиру. Пече ще 10 хв до рум'яної скоринки.
Квадратний рулет варять в упаковці з-під соку
— Рулети роблю в будень, щоб було чим перекусити. Хоча рецепт пригодиться й на свято, — розповідає Тетяна Шевчук, 53 роки, з села Халеп'я Обухівського району Київської області.
Промиває 20 г сушених грибів і заливає холодною водою на 4 год. Потім варить 2 год. до готовності. Нарізає дрібними шматками два курячі філе і відварені гриби. Додає по дрібці солі, чорного меленого перцю та куркуми. Домішує 2 ст. л. желатину. Миє літрову упаковку з-під соку, зрізає верхівку. Бере рукав для запікання. З одного боку щільно закриває кліпсою і вкладає у картонну форму. Накладає м'ясний фарш і міцно зав'язує. Ставить у високу каструлю з водою, щоб не заливала упаковку. Коли закипить, зменшує вогонь. Варить 1,5 год. Охолоджує і ставить у холодильник на ніч. Уранці пакет обережно розрізає і ділить рулет на порційні шматки.
Коментарі