— На свята готую пунш із чорного чаю й апельсинового соку. Смак такий, що скільки не пий, а хочеться ще, — каже 46-річна Світлана Білецька з Одеси.
Змішує 200 мл свіжого апельсинового соку й 100 мл лимонного. Додає дві палички кориці, чотири бутони пряної гвоздики, 2 шт. кардамону й крупно нарізаний корінь імбиру довжиною 5 см. Ставить на слабкий вогонь. Доводить до кипіння. З вогню знімає й лишає під кришкою настоюватися на 20–30 хв.
— В окремій посудині заварюю чорний чай. Беру літр води й п'ять столових ложок заварки. Настоюю 5–7 хвилин. Проціджую й розчиняю в ньому 100 мілілітрів рідкого меду.
Настояний сік проціджує. Поєднує із чаєм. Ставить на вогонь. Підігріває до +65...70°C. Тонкими кільцями із шкіркою нарізує два лимони й один апельсин. Чистить два мандарини, розділяє на часточки й знімає з кожної білу плівку. Фрукти додає до напою й одразу розливає на порції.
— Чашку перед тим на 2–3 хвилини заливаю окропом, — говорить Світлана Білецька. — Тримаю під закритою кришкою, щоб пропарилася. Воду зливаю. Чашка прогрівається й після переливання напій не вистигає швидко.
У кожну порцію вливає 30–50 г коньяку. Подає гарячим.
Коментарі